2022-03-13

Crumble - jabłka pod kruszonką

Crumble — jabłka pod kruszonką to jeden z łatwiejszych do przygotowania deserów z jabłek. Duża ilość aromatycznych pieczonych jabłek ukrytych pod chrupiącą kruszonką z płatków owsianych. Smaczny i prosty do zrobienia zdrowy deser odpowiedni będzie zarówno dla dzieci, jak i osób dorosłych.

Jabłka pod kruszonką
Crumble, czyli kruszonka z owocami to jeden z chętniej robionych deserów w Wielkiej Brytanii. U mnie ty razem pieczone jabłka pod kruszonką, ale jeśli ktoś nie lubi jabłek, może zrobić z innymi ulubionymi owocami. Do crumble pasują praktycznie wszystkie gatunki jabłek, ale najlepiej wybierać te, które nam najbardziej smakują. Struktura crumble zależy od twardości jabłek. U mnie jabłka były twarde i mniej się rozpadły w czasie pieczenia, ale mogą być również miękkie, które rozpadną się bardziej pod wpływem temperatury. Zdrowy deser z pieczonych jabłek smakuje rewelacyjnie i szybko znika po przygotowaniu.

Crumble zwykle przygotowywane jest z samej mąki pszennej, jedna u mnie zrobione jest z dodatkiem mielonych płatków owsianych. Zapieczona z płatków kruszonka na jabłkach jest jeszcze bardziej krucha i chrupiąca, a do tego zdrowsza, gdyż zawiera więcej błonnika. Deser z pieczonymi jabłkami świetnie smakuje na ciepło, ale nie wiem, czy po wystudzeniu nie jest jeszcze smaczniejszy. 
Pieczone jabłka z kruszonką
Liczba porcji: 8
Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie
Forma o wymiarach: 30 cm x 22 cm x 7 cm lub 2 mniejsze

Przepis na crumble — jabłka pod kruszonką:

  • 1 kg jabłek
  • 1 - 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 140 g masła
  • 120 g płatków owsianych
  • 80 g mąki pszennej
  • 80 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • cukier puder do posypania
Do odmierzania używam: łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.

Jak zrobić crumble — jabłka pod kruszonką?

  1. Jabłka obrać, pokroić na mniejsze kawałeczki, wymieszać z cukrem trzcinowym i cynamonem. Ilość cukru dostosować do stopnia kwaśności jabłek.
  2. Płatki owsiane rozetrzeć nieco w moździerzu lub krótko zmielić w młynku.
  3. Płatki owsiane, mąkę, cukier i cukier waniliowy wymieszać, dodać masło i wstępnie posiekać nożem. Następnie rozetrzeć w palcach wszystkie składniki, aby powstały mniejsze kawałeczki kruszonki.
  4. Jabłka wyłożyć na spód formy i lekko dociskając wyrównać.
  5. Na jabłkach równomiernie rozłożyć rozdrobnioną kruszonkę.
  6. Jabłka pod kruszonką piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 175 stopni C przez około 50 minut, do czasu przyrumienienia się kruszonki.
  7. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

    Zobacz również: jabłka pieczone z płatkami owsianymi.

6 komentarzy:

  1. Przepyszna propozycja na zdrowy deser z ulubionymi owocami.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam takich jabłek. Chętnie spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  3. Będę musiała spróbować. W takiej wersji jeszcze nie jadłam owsianki

    OdpowiedzUsuń
  4. Z przyjemnością wypróbuję taki jabłkowy deser. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dawno nie robiłam niczego z jabłek. Będę musiała coś zrobić w końcu

    OdpowiedzUsuń
  6. A do tego wielka gałka lodów :)))

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

Drukuj

strzałka do góry