Sałatka z kapusty pekińskiej i buraka pieczonego

/ 5

Najlepsza sałatka z kapusty pekińskiej i buraka, jaką do tej pory jadłam. Idealna przekąska na drugie śniadanie albo po dodaniu np. sera na kolację. Sałatka z pieczonego buraka świetnie sprawdza się również jako dodatek do obiadu. Taka zdrowa sałatka może stanowić pożywny posiłek na lunch do pracy.

Sałatka z pieczonego buraka i kapusty pekińskiej
Pieczony burak sam w sobie smakuje rewelacyjnie, ale po dodaniu do niego soczystej kapusty pekińskiej tworzy wręcz nieziemsko pyszną sałatkę. Sałatka z pieczonego buraka jest bogatym źródłem cennych witamin i minerałów, których w okresie zimowym zawsze nam brakuje. Taka sałatka odpowiednia jest nawet dla osób na diecie, gdyż 100 g to około 50 kcal. Zdrowa sałatka gotowa jest do podania od razu po zrobieniu, ale nie wiem, czy nie jest jeszcze smaczniejsza po nocy spędzonej w lodówce.

Sałatka z kapusty pekińskiej i buraka pieczonego jest bardzo prosta i łatwa do przygotowania. Można jednak zaoszczędzić czas i buraki upiec wieczorem, aby sałatkę szybko zrobić na dzień następny. Według mnie najsmaczniejsze są buraki podłużne, chociaż nie zawsze można je kupić. Zimą u mnie buraki i kapusta pekińska na stanie są prawie zawsze. O ile buraki są dość wytrzymałe, to już kapusta pekińska łatwo więdnie. Jeśli kapusta pekińska jest tylko zwiędnięta, a nie widać oznak zepsucia, można ją łatwo reanimować. Zwiędniętą kapustę pekińską po prostu włożyć na około 30 minut do zimnej wody i znów będzie soczysta i chrupiąca.
Pieczony burak z kapustą pekińską
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 25 minut + pieczenie buraków

Przepis na sałatkę z kapusty pekińskiej i buraka pieczonego:

  • 1 kg buraków (najlepiej podłużnych)
  • 1 kapusta pekińska
  • 1/2 pęczka koperku
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego 3% typu greckiego
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1/2 czosnku granulowanego
  • pieprz i sól do smaku

Jak zrobić sałatkę z kapusty pekińskiej i buraka pieczonego?

  1. Każdy burak zawinąć szczelnie w folię aluminiową i piec około 60 - 80 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C. Czas pieczenia dostosować do wielkości buraków. Do pieczenia najlepiej wybierać buraki średniej i o zbliżonej do siebie wielkości, wtedy wszystkie upieką się w tym samym czasie. Najlepsze są te podłużne o intensywnym czerwonym kolorze.
  2. Buraki po upieczeniu wystudzić, obrać i pokroić na cienkie plasterki. Następnie wymieszać z octem winnym i odstawić na około 10 minut.
  3. Kapustę pekińską pokroić w cienkie paseczki.
  4. Koperek drobno posiekać.
  5. Jogurt grecki wymieszać ze śmietaną, czosnkiem granulowanym i oliwą z oliwek, a następnie połączyć z warzywami.
  6. Sałatkę doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
  7. Przed podaniem odczekać około 7 minut, aby wszystkie smaki się połączyły.
  8. Sałatka świetnie również smakuje na dzień następny, gdy wszystkie składniki się zamarynują. Przechowywać w lodówce.

    Zobacz również: sałatka z pieczonym burakiem, awokado i serem.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady