7 faktów o winie Muscat, których prawdopodobnie nie wiedziałeś

/ 1

Muscaty to jedne z najbardziej znanych na świecie win. Ich korzenie sięgają czasów starożytnych, a walory zachwycają do dziś. Współcześnie pod tą nazwą kryją się setki produkowanych w krajach śródziemnomorskich win, które łączy jedno — niepowtarzalny smak i aromat. Oto 7 faktów o winach Muscat, których prawdopodobnie nie znasz.

Kieliszki z winem Muscat

1. Muscat to najstarsza odmiana winorośli

Czy wiesz, że Muscat to wino, które pochodzi z jednej z najstarszych uprawianych na świecie odmian winorośli? To jej zawdzięcza swoją nazwę. Szczep ten znany był już w średniowieczu. Wywodzi się najprawdopodobniej z Bliskiego Wschodu oraz Grecji, gdzie po raz pierwszy dostrzeżono jego niezwykłe walory smakowe.

2. Występuje w niemal całej Europie Zachodniej

Dziś Muscaty uprawia się przede wszystkim we Włoszech, Francji, Niemczech, Austrii i Grecji, ale wina z tej odmiany produkowane są także na Węgrzech czy w Polsce. Jeśli chodzi o naszą rodzimą uprawę z winorośli odmiany Muscat korzysta m.in. dolnośląska winnica Kępa Wiślicka, w której łączy się ją z odmianą Sibera — otrzymywane z nich wino musujące ma delikatnie słomkowy kolor i lekki kwiatowo-owocowy charakter.

3. Istnieje wiele różnych odmian Muscatów

Współcześnie znanych jest prawie 200 różnych odmian winorośli szczepu Muscat. To wynik łatwości w uprawie i chętnego krzyżowania jej z innymi gatunkami, aby uzyskać odmiany o jeszcze lepszych walorach. Trzy najpopularniejsza odmiany to:

  • Muscat Blanc à Petits Grains — (nazywane też Moscato Bianco czy Muscat Blanc, w zależności od kraju pochodzenia) wino białe z jasnoróżowych i drobnych gron, aromatyczne i orzeźwiające, jak np. półwytrawne wino Muscat Blanc 2020, 2021 od Grof Degenfeld, węgierskiej winnicy z Tokaju.
  • Muscat d’Alexandrie — (tzw. Muskat Aleksandryjski, zwany też Moscatel Gordo czy Moscatel d’Espagna) popularne zwłaszcza w kupażach na południu Francji oraz w Hiszpanii, gdzie pod szyldem Familia Torres powstaje Vina Esmeralda 2019, 2020 łączące w sobie Moscatel z winoroślą Guwerztraminet.
  • Muscat Ottonel — szczep rozpowszechniony w centralnej i wschodniej Europie (w Austrii, na Węgrzech, w Bułgarii, Rumunii i Serbii), z którego produkuje się krągłe, orzeźwiające wina o zapachu świeżych kwiatów, jak np. Muscat Ottonel Muskotaly z winnicy Kunvin, czy Ottonel Muscotaly-Harslevelu 2020 od Egri Korona.

Więcej win typu Muscat znajdziesz na: www.rafa-wino.pl/89-wina-muscat 

4. Muscat nie nadaje się do długiego leżakowania

Wina ze szczepu Muscat tylko w nielicznych przypadkach charakteryzują się długowiecznością i rozwijają swoje aromaty wraz z wiekiem. Takim przykładem jest Muscat Grand Cru z rejonu Alzacji. W pozostałych przypadkach pije się je z reguły w pierwszych 2-3 latach po zabutelkowaniu.

5. Wszystkie Muscaty łączy aromat i smak

Niezależnie od tego, po jaki Muscat sięgniemy, z pewnością wyczuwalny będzie w nim aromat świeżych cytrusów i soku z winogron, który (wbrew pozorom) wcale nie jest charakterystyczny dla wielu win. W winach tych da się wyczuć także nuty kwiatowe — płatków róży, geranium i jaśminu. W przeważającej większości są słodkie i bardzo aromatyczne, o ciekawym bukiecie, ale dość słabej budowie i delikatnej kwasowości.

6. Muscat to wszechstronne wino do wielu dań

Do czego pasuje wino o tak wielu twarzach? Trudno jednoznacznie określić, z jakimi daniami można łączyć Muscaty — są naprawdę różnorodne. Te aromatyczne będą pasowały do mocno przyprawionej kuchni tajskiej, indyjskiej czy chińskiej. Mocno słodkie wersje sprawdzą się pod koniec posiłku jako dodatek do deserów lub serów. Z kolei wytrawne wina Muscat świetnie podkreślą smak drobiu, cielęciny, ryb i gotowanych warzyw. Wiele zależy od ich zawartości alkoholu, aromatyczności i tego, z jakim szczepem zostały połączone winogrona odmiany Muscat. Jedno jest pewne: Muscaty warto schłodzić przed podaniem.

7. W maju ustanowiono Narodowy Dzień Moscato

Na koniec ciekawostka, którą warto znać, jeśli chcemy zabłysnąć w towarzystwie. Co roku 9 maja obchodzony jest Narodowy Dzień Moscato. To nieoficjalne święto zapoczątkowała w 2011 roku rodzina Gallo, jeden z producentów Muskatów w Stanach Zjednoczonych.

*artykuł zewnętrzny

Komentarze

  1. Świetny pomysł na artykuł, oby więcej takich w najbliższym czasie

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na rynku lokalnym. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku. Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady