Sałatka z kapusty pekińskiej i buraka pieczonego

/ 5

Najlepsza sałatka z kapusty pekińskiej i buraka, jaką do tej pory jadłam. Idealna przekąska na drugie śniadanie albo po dodaniu np. sera na kolację. Sałatka z pieczonego buraka świetnie sprawdza się również jako dodatek do obiadu. Taka zdrowa sałatka może stanowić pożywny posiłek na lunch do pracy.

Sałatka z pieczonego buraka i kapusty pekińskiej
Pieczony burak sam w sobie smakuje rewelacyjnie, ale po dodaniu do niego soczystej kapusty pekińskiej tworzy wręcz nieziemsko pyszną sałatkę. Sałatka z pieczonego buraka jest bogatym źródłem cennych witamin i minerałów, których w okresie zimowym zawsze nam brakuje. Taka sałatka odpowiednia jest nawet dla osób na diecie, gdyż 100 g to około 50 kcal. Zdrowa sałatka gotowa jest do podania od razu po zrobieniu, ale nie wiem, czy nie jest jeszcze smaczniejsza po nocy spędzonej w lodówce.

Sałatka z kapusty pekińskiej i buraka pieczonego jest bardzo prosta i łatwa do przygotowania. Można jednak zaoszczędzić czas i buraki upiec wieczorem, aby sałatkę szybko zrobić na dzień następny. Według mnie najsmaczniejsze są buraki podłużne, chociaż nie zawsze można je kupić. Zimą u mnie buraki i kapusta pekińska na stanie są prawie zawsze. O ile buraki są dość wytrzymałe, to już kapusta pekińska łatwo więdnie. Jeśli kapusta pekińska jest tylko zwiędnięta, a nie widać oznak zepsucia, można ją łatwo reanimować. Zwiędniętą kapustę pekińską po prostu włożyć na około 30 minut do zimnej wody i znów będzie soczysta i chrupiąca.
Pieczony burak z kapustą pekińską
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 25 minut + pieczenie buraków

Przepis na sałatkę z kapusty pekińskiej i buraka pieczonego:

  • 1 kg buraków (najlepiej podłużnych)
  • 1 kapusta pekińska
  • 1/2 pęczka koperku
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego 3% typu greckiego
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1/2 czosnku granulowanego
  • pieprz i sól do smaku

Jak zrobić sałatkę z kapusty pekińskiej i buraka pieczonego?

  1. Każdy burak zawinąć szczelnie w folię aluminiową i piec około 60 - 80 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C. Czas pieczenia dostosować do wielkości buraków. Do pieczenia najlepiej wybierać buraki średniej i o zbliżonej do siebie wielkości, wtedy wszystkie upieką się w tym samym czasie. Najlepsze są te podłużne o intensywnym czerwonym kolorze.
  2. Buraki po upieczeniu wystudzić, obrać i pokroić na cienkie plasterki. Następnie wymieszać z octem winnym i odstawić na około 10 minut.
  3. Kapustę pekińską pokroić w cienkie paseczki.
  4. Koperek drobno posiekać.
  5. Jogurt grecki wymieszać ze śmietaną, czosnkiem granulowanym i oliwą z oliwek, a następnie połączyć z warzywami.
  6. Sałatkę doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
  7. Przed podaniem odczekać około 7 minut, aby wszystkie smaki się połączyły.
  8. Sałatka świetnie również smakuje na dzień następny, gdy wszystkie składniki się zamarynują. Przechowywać w lodówce.

    Zobacz również: sałatka z pieczonym burakiem, awokado i serem.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *