Sernik wiedeński z polewą

/ 5

Delikatny i wilgotny sernik wiedeński z polewą to jeden z częściej przygotowywanych serników w moim domu. Łatwy do zrobienia deser na święta i nie tylko, który bardzo lubią zarówno domownicy, jak i moi goście. Składniki na sernik tworzą prosty przepis na ciasto.

Sernik z polewą czekoladową
Podstawowy przepis na sernik wiedeński składa się z dużej liczby jajek i masła. Najczęściej jest 10 sztuk jajek i 200 g masła, u mnie jednak tego dobra jest mniej, gdyż nie chciałam, aby był zbyt kaloryczny. Robiąc sernik wiedeński z polewą, należy zwrócić uwagę na zawartość tłuszczu w samym twarogu, gdyż od niego zależy smak i konsystencja sernika. U mnie twaróg był z 4% tłuszczu i dlatego dodałam 100 g masła, jeśli jednak ser zawiera inną zawartość tłuszczu, to masła dodać więcej lub mniej. Nie używajcie chudego sera, gdyż z niego nie wyjdzie smaczny sernik. Im więcej w serze tłuszczu, tym sernik po upieczeniu jest bardziej kremowy i wilgotny.

Przepis na najlepszy sernik bez spodu. Tradycyjny sernik wiedeński nie musi być z polewą, wystarczy tylko oprószyć go cukrem pudrem i będzie świetnie smakować. Składniki na sernik tworzą umiarkowanie słodkie ciasto sernik, ale jeśli ktoś lubi słodsze wypieki, to powinien dodać całą szklankę cukru, a nie tak, jak u mnie 3/4. Sernik piec powoli i w niskiej temperaturze, wtedy będzie delikatny i wilgotny.
Sernik z polewą
Liczba porcji: 12
Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie
Forma: tortownica o średnicy 26 cm

Przepis na sernik wiedeński z polewą:

(składniki o temperaturze pokojowej) 
  • 1 kg mielonego sera twarogowego półtłustego lub tłustego (u mnie 4% tłuszczu)
  • 8 jajek
  • 100 g masła
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 3/4 szklanki cukru

Polewa do sernika:

  • 100 g czekolady deserowej
  • 5 - 6 łyżek śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka miodu naturalnego
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.

Jak zrobić sernik wiedeński z polewą?

  1. Masło utrzeć do białości z połową cukru podaną w przepisie i cukrem z wanilią.
  2.  Żółtka oddzielić od białek.
  3. Do utartego do białości masła z cukrem dodawać po jednym żółtku i krótko ucierać.
  4. Następnie dodać w kilku porcja mielony twaróg i mieszać tylko do czasu połączenia się składników. Zbyt długo nie miksować, aby masy mocno nie napowietrzać. Mocno napowietrzona masa serowa podczas pieczenia szybko rośnie, a po upieczeniu gwałtownie opada.
  5. Na koniec dodać obie mąki i starannie wymieszać.
  6. Białka ubić na sztywną pianę z pozostałym cukrem i delikatnie wmieszać w masę serową. Podczas ubijania białek cukier dodawać po jednej łyżce.
  7. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej masę serową.
  8. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 170 stopni C przez około 20 minut, po czym temperaturę zmniejszyć do 160 stopni C i piec jeszcze 60 minut.
  9. Po upieczeniu sernik pozostawić w piekarniku bez otwierania drzwiczek przez około 10 minut, po czym lekko je uchylić i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
  10. Sernik podczas pieczenia lekko rośnie, a po upieczeniu może lekko opaść, ale nie więcej, niż do wysokości włożonej masy serowej przed rozpoczęciem pieczenia.
  11. Po wystudzeniu sernik polać polewą i wstawić do schłodzenia.
  12. Jeśli chcecie sernik tylko oprószyć cukrem pudrem, to najlepiej zrobić to tuż przed podaniem.

Polewa do sernika:

  1. Czekoladę rozdrobnić i razem ze śmietanką i miodem rozpuścić w miseczce ustawionej na garnku z gotującą się wodą. Miska nie może dotykać do powierzchni wody.
  2. Masę ciągle mieszać, aż powstanie jednolita i lśniąca polewa.

    Zobacz również: sernik z bezą kokosową.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *