Sernik bez pieczenia z truskawkami

/ 1

Sernik bez pieczenia z truskawkami to prosty i pyszny sernik z galaretką. Ciasto sernik na zimno z galaretką i truskawkami jest bardzo łatwe do zrobienia. Jeśli umiesz zrobić galaretkę, przygotujesz również ten sernik z truskawkami. Idealny deser o każdej porze roku.

Ciasto sernik na zimno z truskawkami
Jeśli korzystacie z moich przepisów, to zapewne zauważyliście, że do większości serników używam prawdziwego twarogu, a nie rzadkich serów z wiaderka. Tym razem proponuję sernik bez pieczenia z truskawkami, który nie jest wymagający i wyjdzie z dowolnego mielonego sera twarogowego, nawet tego z wiaderka.

Sernik z galaretką może być zrobiony z dodatkiem zarówno świeżych truskawek, jak i mrożonych. Takie ciasto sernik, które zawsze wychodzi i rewelacyjnie smakuje, idealnie sprawdzi się, jako słodki deser na mniej lub bardziej uroczystą okazję. Sernik z truskawkami jest jednym z chętniej jedzonych ciast w moim domu.
Sernik z truskawkami i galaretką
Liczba porcji: 16
Czas przygotowania: 30 minut + tężenie
Forma: tortownica o średnicy 28 cm

Przepis na sernik bez pieczenia z truskawkami:

  • 1 kg mielonego twarogu sernikowego (może być z wiaderka)
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 450 g truskawek świeżych lub mrożonych
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 150 g herbatników
  • 100 g masła
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.

Jak zrobić sernik bez pieczenia z truskawkami?

  1. Galaretki cytrynowe rozpuścić w 400 ml wrzątku, wystudzić i pozostawić do lekkiego stężenia.
  2. Herbatniki rozkruszyć i wymieszać z roztopionym masłem, aby powstała masa o strukturze mokrego pisaku. Masą wyłożyć spód tortownicy wcześniej pokrytej papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Herbatniki wyrównać, aby spód był równomiernie nimi pokryty.
  3. Twaróg zmiksować z cukrem pudrem i nie przerywając miksowania dodawać stopniowo lekko tężejącą galaretkę cytrynową. Galaretka powinna być w początkowej fazie tężenia, gdy dopiero zaczyna przyklejać się do łyżki.
  4. Twaróg z galaretką przełożyć do formy na spód z herbatników i wyrównać. Formę wstawić do lodówki na 30 minut, aby masa nieco stężała.
  5. Truskawki włożyć do rondelka, dodać cukier trzcinowy, sok z cytryny i gotować na małej mocy palnika do czasu, aż cukier się rozpuści i nie będzie już surowych truskawek. Masy truskawkowej powinno być około 700 ml, jeśli jest mniej, to dodać około 200 ml wrzącej wody i zagotować.
  6. Truskawki zdjąć z palnika i wymieszać z galaretkami truskawkowymi. Mieszać do czasu, aż proszek galaretek całkowicie rozpuści się w masie z truskawek. Masę wystudzić, ale pilnować, aby nie była zbyt mocno zastygnięta, gdyż nie uda się wylać na ser.
  7. Wystudzoną masę z truskawek wyłożyć na zastygnięty twaróg i wstawić na około 5 godzin do lodówki, aby wszystko zastygło.

    Zobacz również: sernik na zimno z truskawkami.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *