Jak wybrać dobre garnki?

/ 0

Na rynku znaleźć można różne rodzaje garnków, na przykład garnki emaliowane, stalowe i szklane, ale jakie garnki do gotowania warto nabyć? Od decyzji, jaką podejmiesz, zależy wygoda przygotowywania posiłków, warto więc zdecydować się na dobrej jakości garnki, które spełnią Twoje potrzeby. Nie zapominaj ponadto o funkcji estetycznej – dobre garnki powinny być dopasowane do wyposażenia kuchni. Z poniższego artykułu dowiesz się co nieco o zaletach i wadach różnych rodzajów garnków.

Garnki do kuchni

Podział garnków pod kątem zastosowania

Można przebierać wśród różnych rodzajów garnków, różniących się między sobą nie tylko rozmiarem i wyglądem, ale też materiałem wykonania, dopasowaniem do kuchenki, a do tego konkretnym przeznaczeniem. Zastanawiasz się, jak w takim razie dokonać właściwego wyboru?

Przy wyborze garnków należy zawrócić uwagę na kilka ważnych czynników.

Najlepsze garnki to takie, które doskonale realizują swoje przeznaczenie, czyli pomagają w przyrządzaniu codziennych obiadów, zagotowaniu mleka, zrobieniu zdrowego posiłku na parze albo na przykład w ugotowaniu szparagów. Na rynku znajdują się rozmaite rodzaje garnków, które mają konkretne przeznaczenie.

Tradycyjny garnek do codziennego gotowania

Dobre, klasyczne garnki o różnym rozmiarze to niezbędny asortyment w każdej kuchni. Sprawdzą się w codziennym przyrządzaniu różnych dań, w tym w celu gotowania:

  1. zupy,
  2. ziemniaków,
  3. makaronu,
  4. warzyw,
  5. mięsa.

Tradycyjne garnki to naczynia wyposażone w dwa uchwyty, przeważnie w zestawie z pokrywką. Można znaleźć je w rozmaitych wersjach, różniących się pojemnością, kolorem, dekoracjami i wykonane z odmiennych materiałów. Oferowane są pojedynczo albo jako zestaw garnków.

Rondel do gotowania

Na czym polega różnica między rondlem a tradycyjnym garnkiem kuchennym? Rondle są zazwyczaj mniejsze i mają tylko jedną rączkę, w przeciwieństwie do garnków, które wyposażone są w dwa uchwyty. Rondle dobrze nadają się do podgrzewania mleka, roztapiania masła, gotowania sosów lub zasmażek. Oczywiście do takiego rondla można znaleźć stosowną pokrywkę.

Garnek do gotowania

Garnek do gotowania na parze

Garnki do gotowania na parze to bardzo ciekawe i przydatne naczynia. Jak nazwa wskazuje, garnki te przydadzą się osobom, które dbają o linię i zależy im na możliwości przygotowywania lekkich, zdrowych posiłków na parze. Można przygotowywać w nich różnego typu składniki – warzywa, mięso oraz ryby. Produkty należy ułożyć na specjalnym sitku, które zawiesza się nad garnkiem, na którego dno wlewa się wodę. Gdy woda się gotuje, wytwarza się para, która następnie przenika przez sitko z przyrządzaną potrawą.

Taki sposób umożliwia proste przyrządzanie smacznych i zdrowych potraw. Są one ponadto lekkostrawne, niskokaloryczne i zachowują wszystkie swoje wartości odżywcze.

Podsumowanie

Na rynku możesz natrafić na wiele dobrych ofert tak, jak w przypadku branżowego sklepu Prymus AGD. Żeby prawidłowo wybrać optymalny komplet garnków, warto wykorzystać informacje, które znalazłeś w powyższym przewodniku.

*artykuł partnera

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady