Zalety powłoki emaliowanej i jak o nią dbać?

/ 1

Naczynia emaliowane niegdyś były bardzo popularne, później furorę zrobiły garnki stalowe, jednak ostatecznie emalia wraca, w jeszcze lepszym wydaniu! Coraz więcej z nas decyduje się ponownie na kupno naczyń z powłoką emaliowaną. Szczególnie warta polecenia jest czeska marka Belis, oraz naczynia produkowane w Ukrainie marki Emajlo Olkusz. Fabryki te wciąż kultywują tradycyjną produkcję emaliowanych naczyń, jednocześnie unowocześniając swoje produkty i idąc z duchem czasu.

Garnek emaliowany z Olkusza

Naczynia emaliowane niegdyś były bardzo popularne, później furorę zrobiły garnki stalowe, jednak ostatecznie emalia wraca, w jeszcze lepszym wydaniu! Coraz więcej z nas decyduje się ponownie na kupno naczyń z powłoką emaliowaną. Szczególnie warta polecenia jest czeska marka Belis, oraz naczynia produkowane w Ukrainie marki Emajlo Olkusz. Fabryki te wciąż kultywują tradycyjną produkcję emaliowanych naczyń, jednocześnie unowocześniając swoje produkty i idąc z duchem czasu.

10 zalet garnków emaliowanych

1. Emalia jest wolna od ołowiu, kadmu i BPA.
2. Powłoka nie wydziela szkodliwych substancji i nie wchodzi w reakcję z żywnością.
3. To doskonałe naczynia dla alergików, dzieci oraz osób starszych.
4. Naczynie emaliowane w żadnym stopniu nie ingeruje w smak oraz zapach potrawy.
5. Garnki emaliowane doskonale znoszą kontakt z kwaśnymi potrawami, w przeciwieństwie do ich stalowych odpowiedników.
6. Naczynia te są odporne na wysokie i niskie temperatury, sprawdzą się na kuchence, w lodówce i nawet w piekarniku.
7. Szklista powłoka emaliowana jest głodka i jednolita, a dzięki temu nie posiada mikro szczelin, w których mogłyby rozwijać się bakterie.
8. Emalia jest łatwa do utrzymania w czystości i higieniczna.
9. Naczynia emaliowane nie wymagają specjalnej, czasochłonnej pielęgnacji.
10. W garnku emaliowanym możesz bezpiecznie nie tylko gotować, ale również przechowywać żywność, bez obaw, że coś stanie się z naczyniem lub jedzeniem.
11. Emaliowane naczynia są piękne i różnorodne! Znajdziemy je w praktycznie każdym kolorze i kształcie, z przeróżnymi wzorami.

Jak dbać o powłokę emaliowaną?

Garnki emaliowane nie muszą być poddawane szczególnym procesom przed czy po użytkowaniu. Jest jednak kilka zasad, które mogą przedłużyć żywotność tych naczyń. Przede wszystkim warto pamiętać, aby od emalii trzymać się z dala ze stalowymi przyborami kuchennymi. Żadne szpatułki, sztućce czy myjki. Zamiast tego podczas gotowania warto wykorzystać drewniane i silikonowe akcesoria. Do mycia natomiast najlepiej używać delikatnych środków myjących i miękkiej gąbki. W przypadku kiedy to nie wystarcza – nie sięgaj po ocet, ani inne agresywne środki. Zamiast tego wykorzystaj sól, sodę lub kwasek cytrynowy. Być może też wystarczy odmoczenie naczynia w gorącej wodzie.

Warto pamiętać również, aby nigdy nie nagrzewać pustego naczynia emaliowanego, jest ono wykonane ze stali pokrytej emalią i doskonale nagrzewa się w przeciągu paru sekund. Nagrzewanie garnka bez zawartości może doprowadzić do jego uszkodzenia. Podobnie należy pamiętać, aby nie dopuścić do odparowania całej wody lub całego tłuszczu z przyrządzanej potrawy.

Emalia źle znosi również szok termiczny. Wytrzymuje doskonale zarówno bardzo niskie, jak i bardzo wysokie temperatury, nie należy jednak prosto z lodówki wkładać jej do piekarnika lub po ściągnięciu z gazu zalewać lodowatą wodą.

https://naczynia.olkusz.pl/garnki-emaliowane

*artykuł zewnętrzny

Komentarze

  1. Właśnie nie wiedziałam o tym i moje garnki są zniszczone. Na przyszłość będę pamiętać o tych wskazówkach

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady