Kotlety mielone z marchewką

/ 0
Pieczone kotlety

Gdy znudzą się tradycyjnie smażone kotlety mielone albo po prostu nie chce się stać przy patelni, robię wtedy na obiad mielone pieczone w piekarniku. Taka wersja nie obciąża żołądka, a i przy okazji można przemycić marchewkę.

Mielone z piekarnika

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego (zmielona łopatka wieprzowa)
  • 1 duża marchewka
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka natki suszonej pietruszki lub świeżej
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego
  • 1 łyżka śmietany lub mleka
  • 1 jajko
  • 1 - 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie kotlet ów mielonych z marchewką:

  1. Marchewkę obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki, cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę.
  2. Wszystkie składniki dodać do mięsa, dokładnie wymieszać.
  3. Bułki tartej na początek dodać 1 łyżkę i w zależności od konsystencji, ewentualnie później można dodać drugą.
  4. Zrobić średnie kotlety. Podczas formowania kotleciki mają się nie rozpadać.
  5. Włożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywką lub do innej formy do pieczenia, przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
  6. Wstawić do zimnego piekarnika i piec około 60 minut w 180 stopniach C. Chcąc mieć bardziej przypieczone, pod koniec pieczenia zdjąć pokrywkę i ostatnie 10 minut pozwolić by kotlety się zapiekły. Dodana śmietana lub mleko powoduje, że kotleciki nie są suche w środku.

    Zobacz również: 
    soczyste kotlety mielone.

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *