Translate

niedziela, 22 lutego 2015

Omlet z serem

Omlet z serem, a do tego grzanki z pastą z pomidorów to doskonałe danie na śniadanie, jak i na kolację. Wykonanie takiego omletu francuskiego jest proste i zapewniam, że nasyci największych głodomorów.


Omlet i grzanki z pomidorami

Składniki:

     Omlet: 

  • 4 jajka
  • 100 g sera żółtego np. Ementaler
  • pieprz
  • sól
  • olej do smażenia

Pasta z pomidorów: 

  • 3 - 4 pomidory
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • pieprz
  • sól
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju

Grzanki: 

  • 2 -3 kromki pieczywa tostowego

Sposób przygotowania:

Pasta z pomidorów: 

Pomidory obrać ze skórki (włożyć na chwilę do wrzątku lub do mikrofali, skórka łatwiej zejdzie), wydrążyć pestki z sokiem i pokroić w drobną kostkę. Do rondelka włożyć pomidory, dodać olej i przyprawy, gotować na wolnym ogniu aż zmiękną, pod koniec dodać pieprz i sól do smaku.

Grzanki: 

Z kromek chleba tostowego odkroić skórki i włożyć go do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 5 minut (do zarumienienia), ma być chrupiący.

Omlet z serem: 

Ser zetrzeć na dużych oczkach. Jajka z odrobiną soli i pieprzu lekko zmiksować, dodać ser i wymieszać. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, wlać jajka z serem i smażyć. Gdy spód omleta się zapiecze, złożyć na pół, chwilę smażyć i ewentualnie delikatnie obrócić na drugą stronę. Stopień wysmażenia zależ od naszych upodobań. W czasie smażenia środek omleta może być lekko płynny, gdyż topi się ser żółty. Omlet podawać z grzanką i pastą pomidorową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: