Translate

czwartek, 5 lutego 2015

Szybkie wafle


 Masz ochotę na coś słodkiego, ale nie lubisz długiego krzątania się w kuchni - oto wafle wymagające tylko posmarowania.
 Składniki:
  • opakowanie wafli
  • masa krówkowa (kajmakowa)
  • gęste powidła śliwkowe (u mnie powidła z węgierek)
Przygotowanie:
  1. Wafle smarujemy na przemian, jeden wafel masą krówkową, drugi powidłami i układamy jeden na drugim. Najlepiej smarować stronę wafla, która ma głębsze kratki, taką ilością masy, aby tylko wypełniła kratki. Posmarowanie zbyt grubo, może powodować przesuwanie wafli podczas krojenia.
  2.  Przygotowane wafle obciążyć np. ciężką deska do krojenia i włożyć do lodówki na co najmniej 2 -3 godziny lub na całą noc. Wafelki nie są zbyt słodkie, gdyż powidła śliwkowe równoważą słodycz masy krówkowej (smaki fajnie się ze sobą komponują).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Powinno Cię również zainteresować: