Translate

czwartek, 9 kwietnia 2015

Ciastka francuskie z jabłkami

Ciastka z ciasta francuskiego

Gdy mamy w lodówce opakowanie gotowego ciasta francuskiego, niespodziewani goście nas nie zaskoczą. Jabłka zazwyczaj w domu są, cukier również, więc 20 minut i ciastko do kawy jest gotowe. Takie ciastka francuskie z jabłkami cudownie pachną i smakują.


Wypieki z ciasta francuskiego
Składniki:
  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 1 średnie jabłko
  • cukier trzcinowy lub zwykły
Deser z ciasta francuskiego

Przygotowanie ciastek z jabłkami:

  1. Jabłko obrać ze skórki i pokroić w drobną kosteczkę.
  2. Ciasto francuskie po wyjęciu z lodówki pokroić w kwadraty o wymiarach około 7 cm x 7 cm.
  3. Dwa przeciwległe brzegi wyciętego kwadratu zawijamy do środka, tak by powstała rynienka na włożenie jabłek.
  4. Na środek każdego kawałka ciasta położyć jabłek i posypać je 1/2 łyżeczki cukru (proponuję trzcinowy).
  5. Ciastka wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując odstępy około 1 cm między sobą.
  6. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C około 20 minut.
  7. Z jednego ciasta wychodzi 16 - 20 ciastek.

    Zobacz również:
    rożki z ciasta francuskiego z serem.

2 komentarze:

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Powinno Cię również zainteresować: