Translate

22 czerwca 2015

Racuchy drożdżowe

Racuchy drożdżowe na zsiadłym mleku, niby nic wymyślnego, ale smaczne, łatwe do zrobienia i można łączyć je z ulubionymi dodatkami. Takie drożdżowe placki sprawdzą się na śniadanie lub kolację.

Placki na drożdżach

W środku mogą być z jabłkami, czy też tak jak u mnie z brzoskwiniami. Racuchy dobrze smakują posypane cukrem pudrem, polane miodem lub z dowolną konfiturą i bitą śmietaną.

Racuchy na zsiadłym mleku

Składniki:

  • 3 jajka
  • 200 ml ciepłego mleka 
  • 50 g świeżych drożdży
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml zsiadłego mleka
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • 2 - 3 łyżki cukru
  • 3 - 4 średnie brzoskwinie lub jabłka
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. W 100 ml ciepłego mleka rozmieszać rozdrobnione drożdże z łyżką cukru i łyżką mąki. Odstawić do wyrośnięcia, należy pilnować, gdyż rosną bardzo szybko.
  2. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać pozostały cukier, mleko, roztopione masło, wyrośnięte drożdże, roztrzepane jajka i zsiadłe mleko. Dokładnie wymieszać na jednolitą masę, tak by nie było grudek. Odstawić do wyrośnięcia na około 20 - 30 minut.
  3. Brzoskwinie lub jabłka umyć, wyjąć pestki, pokroić w małe kawałeczki, dodać do wyrośniętego ciasta i wymieszać.
  4. Racuchy smażyć na umiarkowanie rozgrzanej patelni, z obu stron na złoty kolor. Nie chłoną zbyt dużo tłuszczu.
  5. Po usmażeniu obsypać cukrem pudrem lub podawać według uznania.

    Zobacz również: racuchy z gruszką na maślance.

1 komentarz:

  1. Oj chyba będę musiała znaleźć odrobinkę czasu i zrobić sobie takie;)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: