Translate

piątek, 5 czerwca 2015

Surówka z młodej kapusty

Zdrowa surówka z kapusty i pietruszki


Prostszej surówki z młodej kapusty już chyba nie ma, a do tego bardzo smacznej i zdrowej. W założeniu miała być z koperkiem, lecz zamiast koperku w domu była tylko pietruszka i tak oto przez przypadek powstała pyszna kapustka z pietruszką. Smaku młodej kapuście niewątpliwie nadał sos.


Młoda kapusta

Składniki:

  • 1/2 główki średniej młodej kapusty

Sos do surówki z młodej kapusty:

  • 1/2 szklanki pokrojonej natki pietruszki
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • świeżo mielony pieprz
  • sól (u mnie 1/2 łyżeczki)
Sos do kapusty
Przygotowanie:
  1. Kapustę umyć, osuszyć i drobno poszatkować.
  2. Natkę pietruszki drobno pokroić.
  3. Pozostałe składniki dokładnie wymieszać (do rozpuszczenia się miodu), dodać pietruszkę.
  4. Poszatkowaną kapustę polać sosem, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem, pozostawić na 5 - 10 minut do połączenia się smaków.
  5. Taka surówka jest pyszna sama lub jako dodatek do obiadu.

1 komentarz:

  1. Kiedyś bardzo lubiłam tą surówkę, fajnie, że mi o niej przypomniałaś :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: