Translate

10 lipca 2015

Paprykowe udka z kurczaka

Tym razem na obiad mam paprykowe udka z kurczaka w marynacie na bazie sosu sojowego. Udka nie wymagają długiego marynowania, a wychodzą delikatne i mięciutkie.

Kurczak pieczony

Jeśli chodzi o pikantność, ilość papryki dostosować do własnych upodobań (u mnie umiarkowana). Tak przygotowany kurczak, świetnie smakuje z dodatkiem ryżu.

Pieczone udka z kurczaka

Składniki:

  • 5 średnich udek z kurczaka
  • 5 ząbków czosnku (przecisnąć przez praskę lub drobno pokroić)
  • 2 łyżki mielonej papryki ostrej
  • 1 łyżeczka chili
  • 2 łyżki mielonej papryki słodkiej
  • 1 łyżka majeranku
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 1 - 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • sól

Przygotowanie:

  1. Udka umyć, oczyścić i podzielić na mniejsze kawałki. Każdy kawałek delikatnie oprószyć solą.
  2. Pozostałe składniki dokładnie wymieszać i powstałą marynatą posmarować kawałki kurczaka.
  3. Włożyć do brytfanki lub żaroodpornego naczynia, przykryć pokrywką lub folią aluminiową.
  4. Piec 55 minut w 180 stopniach C. Po upieczeniu pozostawić na 5 - 10 minut w piekarniku pod przykryciem. Jeśli lubimy bardzo wypieczone, to 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę.

    Zobacz również: filet z kurczaka marynowany w sosie sojowym.

1 komentarz:

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: