Gulasz z ciecierzycą

Gulasz z ciecierzycą to zdrowe, smaczne i energetyczne danie obiadowe. Duża porcja białka roślinnego z ciecierzycy połączona z mięsem i przyprawiona tak, że posiłek jest aromatyczny, sycący i dobrze trawiony przez organizm.

Gulasz z łopatki z ciecierzycą
Bardzo lubię ciecierzycę i dość często pojawia się na moim stole w postaci hummusu, jako dodatek do sałatek lub w połączeniu z mięsem w gulaszu. Jeśli chcę odpocząć od mięsa, to robię ciecierzycę w pomidorach z warzywami. Uważa się, że rośliny strączkowe typu fasola, groch, ciecierzyca są ciężkostrawne i gazotwórcze. I tak pewnie jest, ale jeśli je odpowiednio przyprawimy i wcześniej namoczymy, to nie odczujemy żadnej z tych dolegliwości.

Czy wiecie, że płyn po ugotowaniu ciecierzycy ma właściwości takie same jak białko jaja kurzego? Po schłodzeniu płyn ten można ubić na sztywną pianę i upiec wegetariańskie beziki. Dzięki tym właściwościom ugotowany gulasz z ciecierzycą po lekkim wystudzeniu zacznie gęstnieć i nie ma potrzeby jego zagęszczania.  
Gulasz wieprzowy z ciecierzycą
Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 80 minut

Składniki na gulasz z ciecierzycą:

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 300 g ciecierzycy
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1/2 dużego korzenia selera
  • 1 papryka czerwona
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • pieprz naturalny do smaku

Jak zrobić gulasz z ciecierzycą?

  1. Ciecierzycę zalać zimną wodą i moczyć przez 12 godzin. Następnie wymienić wodę i gotować pod przykryciem około 60 minut. Podczas gotowania woda powinna lekko pokrywać ciecierzycę.
  2. Łopatkę pokroić na mniejsze kawałki i obsmażyć krótko na mocno rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu. Mięso dodać do gotującej się ciecierzycy, dodać również liście laurowe, ziele angielskie i dusić pod przykryciem do miękkości.
  3. Do gotującego się mięsa dodać pokrojoną cebulę i czosnek.
  4. W międzyczasie do garnka wrzucić również pokrojoną marchewkę i seler.
  5. Razem z warzywami dodać pokrojone pieczarki, przyprawy i koncentrat pomidorowy.
  6. Pokrojoną w mniejsze kawałki paprykę dodać, gdy ciecierzyca i mięso będą już miękkie i gotować około 5 - 7 minut.
  7. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i przyprawić do smaku pieprzem.
  8. Jeśli w gulaszu jest zbyt dużo płynu, można go przez kilka minut gotować bez przykrycia, aby nieco odparował.
  9. Gulasz stygnąc, będzie gęstnieć, gdyż płyn z gotowanej ciecierzycy jest jak białko jaja kurzego.

    Zobacz również: ciecierzyca w pomidorach

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady