Gulasz z ciecierzycą

Gulasz z ciecierzycą to zdrowe, smaczne i energetyczne danie obiadowe. Duża porcja białka roślinnego z ciecierzycy połączona z mięsem i przyprawiona tak, że posiłek jest aromatyczny, sycący i dobrze trawiony przez organizm.

Gulasz z łopatki z ciecierzycą
Bardzo lubię ciecierzycę i dość często pojawia się na moim stole w postaci hummusu, jako dodatek do sałatek lub w połączeniu z mięsem w gulaszu. Jeśli chcę odpocząć od mięsa, to robię ciecierzycę w pomidorach z warzywami. Uważa się, że rośliny strączkowe typu fasola, groch, ciecierzyca są ciężkostrawne i gazotwórcze. I tak pewnie jest, ale jeśli je odpowiednio przyprawimy i wcześniej namoczymy, to nie odczujemy żadnej z tych dolegliwości.

Czy wiecie, że płyn po ugotowaniu ciecierzycy ma właściwości takie same jak białko jaja kurzego? Po schłodzeniu płyn ten można ubić na sztywną pianę i upiec wegetariańskie beziki. Dzięki tym właściwościom ugotowany gulasz z ciecierzycą po lekkim wystudzeniu zacznie gęstnieć i nie ma potrzeby jego zagęszczania.  
Gulasz wieprzowy z ciecierzycą
Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 80 minut

Składniki na gulasz z ciecierzycą:

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 300 g ciecierzycy
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1/2 dużego korzenia selera
  • 1 papryka czerwona
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • pieprz naturalny do smaku

Jak zrobić gulasz z ciecierzycą?

  1. Ciecierzycę zalać zimną wodą i moczyć przez 12 godzin. Następnie wymienić wodę i gotować pod przykryciem około 60 minut. Podczas gotowania woda powinna lekko pokrywać ciecierzycę.
  2. Łopatkę pokroić na mniejsze kawałki i obsmażyć krótko na mocno rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu. Mięso dodać do gotującej się ciecierzycy, dodać również liście laurowe, ziele angielskie i dusić pod przykryciem do miękkości.
  3. Do gotującego się mięsa dodać pokrojoną cebulę i czosnek.
  4. W międzyczasie do garnka wrzucić również pokrojoną marchewkę i seler.
  5. Razem z warzywami dodać pokrojone pieczarki, przyprawy i koncentrat pomidorowy.
  6. Pokrojoną w mniejsze kawałki paprykę dodać, gdy ciecierzyca i mięso będą już miękkie i gotować około 5 - 7 minut.
  7. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i przyprawić do smaku pieprzem.
  8. Jeśli w gulaszu jest zbyt dużo płynu, można go przez kilka minut gotować bez przykrycia, aby nieco odparował.
  9. Gulasz stygnąc, będzie gęstnieć, gdyż płyn z gotowanej ciecierzycy jest jak białko jaja kurzego.

    Zobacz również: ciecierzyca w pomidorach

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *