Gulasz z ciecierzycy
Gulasz z ciecierzycy na zdrowe, smaczne i energetyczne danie obiadowe. Gulasz z ciecierzycy to duża porcja ciecierzycy z mięsem i przyprawami, która sprawia, że posiłek jest aromatyczny i sycący. Ciecierzyca z mięsem w sosie pomidorowym na pożywny obiad.
Ciecierzyca z mięsem w aromatycznym sosie na pożywny obiad dla całej rodziny. Lubię ciecierzycę i dość często pojawia się na moim stole w formie hummusu, jako dodatek do sałatek lub w połączeniu z mięsem robię gulasz z ciecierzycy. Jeśli chcę odpocząć od mięsa, to powstaje ciecierzyca w pomidorach z warzywami bez mięsa. Uważa się, że rośliny strączkowe typu fasola, groch, ciecierzyca są ciężkostrawne i gazotwórcze. I tak pewnie jest, ale jeśli je odpowiednio przyprawimy i wcześniej namoczymy, to nie odczujemy żadnej z tych dolegliwości.
Czy wiecie, że płyn po ugotowaniu ciecierzycy ma właściwości takie same jak
białko jaja kurzego? Po schłodzeniu płyn ten można ubić na sztywną pianę i
upiec wegetariańskie beziki. Dzięki tym właściwościom ugotowany gulasz z
ciecierzycy po lekkim wystudzeniu zacznie gęstnieć i nie ma potrzeby jego
zagęszczania.
Przepis na gulasz z ciecierzycy
Składniki na gulasz z ciecierzycą:
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 300 g ciecierzycy
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 1/2 dużego korzenia selera
- 1 papryka czerwona
- natka pietruszki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczki tymianku
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 2 łyżeczki majeranku
- 2 łyżeczki majeranku
- pieprz naturalny do smaku
Jak zrobić gulasz z ciecierzycą?
- Ciecierzycę zalać zimną wodą i moczyć przez 12 godzin. Następnie wymienić wodę i gotować pod przykryciem około 60 minut. Podczas gotowania woda powinna lekko pokrywać ciecierzycę.
- Łopatkę pokroić na mniejsze kawałki i obsmażyć krótko na mocno rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu. Mięso dodać do gotującej się ciecierzycy, dodać również liście laurowe, ziele angielskie i dusić pod przykryciem do miękkości.
- Do gotującego się mięsa dodać pokrojoną cebulę i czosnek.
- W międzyczasie do garnka wrzucić również pokrojoną marchewkę i seler.
- Razem z warzywami dodać pokrojone pieczarki, przyprawy i koncentrat pomidorowy.
- Pokrojoną w mniejsze kawałki paprykę dodać, gdy ciecierzyca i mięso będą już miękkie i gotować około 5 - 7 minut.
- Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i przyprawić do smaku pieprzem.
- Jeśli w gulaszu jest zbyt dużo płynu, można go przez kilka minut gotować bez przykrycia, aby nieco odparował.
-
Gulasz stygnąc, będzie gęstnieć, gdyż płyn z gotowanej ciecierzycy jest jak
białko jaja kurzego.
Komentarze
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊
Podobało Ci się? Daj znać w komentarzu poniżej, możesz mnie również wesprzeć stawiając mi kawę ☕️ Ucieszy mnie też polubienie mego profilu Facebook, 𝕏 lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑