2019-12-16

Surówka z cukinii i selera naciowego

Surówka z cukinii i selera naciowego pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i ryb, a najlepiej smakuje samodzielnie z kromką chrupiącego pieczywa. Surówka jest soczysta i pełna smaku, a do tego dobrze wygląda.

Seler naciowy z cukinią i granatem
Surówka z cukinii i selera naciowego nie dość, że świetnie smakuje to jeszcze bardzo łatwo ją zrobić. Pięknie wygląda nawet po dłuższym przebywaniu w temperaturze pokojowej, czyli idealna na przyjęcie. Surówka dobrze smakuje w podstawowej wersji, tylko z cukinii, selera i imbiru. Dodanie jednak do surówki granatu, zdecydowanie podnosi jej walory smakowe i wizualne, staje się taka bardziej odświętna i jeszcze bardziej soczysta.

Surówka będzie jeszcze lepiej wyglądała, jeśli cukinię postrugamy w cienkie długie plastry za pomocą skrobaczki do warzyw.
Cukinia z selerem naciowym i granatem
Ilość porcji: 2 - 3
Czas przygotowania: 20 minut

Składniki na surówkę z cukinii i selera naciowego:

  • 2 małe cukinie
  • 5 łodyg selera naciowego
  • 5 cm świeżego imbiru
  • 1 jabłko winne
  • 1 granat
  • mała wiązka natki pietruszki
  • 1/2 świeżej papryczki chili lub 1/2 łyżeczki płatków chili
  • pieprz i sól do smaku

Sos:

  • 1 łyżeczka miodu naturalnego
  • sok z 1/2 limonki lub cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Jak zrobić surówkę z cukinii i selera naciowego?

  1. Łodygi selera oczyścić z włókien (nitek) i pokroić wzdłuż na cienkie paseczki o długości około 4 cm. Pokrojonego selera oprószyć solą.
  2. Cukinie pokroić wzdłuż na 0,5 cm plastry, a następnie plastry w słupki.
  3. Imbir oskrobać łyżeczką ze skórki i pokroić w cienkie plasterki, które później cieniutko posiekać w paseczki.
  4. Jabłko obrać i pokroić w słupki podobne wielkością do pokrojonej cukinii. Skropić łyżeczką soku z limonki lub cytryny.
  5. Skórkę wokół granatu delikatnie przeciąć i przełamać go na dwie części. Z każdej połówki drewnianą łyżką wystukać pestki.
  6. Pietruszkę posiekać.
  7. Świeżą papryczkę drobno posiekać, jeśli lubimy bardzo pikantnie to razem z pestkami.
  8. Składniki na surówkę wymieszać, polać rozrobionym sosem, doprawić do smaku pieprzem i solą oraz posypać granatem.

    Zobacz również: surówka z pora i selera naciowego.

2 komentarze:

  1. Super, takie kolorowe sałatki pięknie wyglądają i zachęcają do spróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna, lekka i zdrowa - idealna! <3

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron niezwiązanych z moim blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

Drukuj

strzałka do góry