Sernik na spodzie piernikowym

Sernik na spodzie piernikowym jest łatwym do przygotowania i pysznym ciastem na świąteczny deser. Nie wymaga zagniatania ani wyrabiania ciasta na spód i kruszonkę. Dodatek przyprawy do piernika nadaje przyjemnego korzennego aromatu i smaku. 

Sernik z kruszonką piernikową
Sernik ma spód i kruszonkę zrobioną z herbatników, nie wymaga więc zagniatania ciasta, co zdecydowanie ułatwia jego przygotowanie. Masę serową przygotowuje się praktycznie w jednej misce, a do rozdrobnienia herbatników używa się blendera. Na koniec nie ma więc dużo zmywania.

W przypadku każdego sernika ważna jest dobra jakość użytego sera twarogowego. Ser na sernik powinien mieć gęstą strukturę i krótki skład na opakowaniu. Tak samo jest z przyprawą do piernika, najlepiej wybierać taką, która nie ma w składzie na 1 miejscu mąki. Przygotowując masę serową, należy ucierać ją tylko do połączenia się składników. Jeśli masa  serowa nie będzie zbyt mocno napowietrzona, wtedy sernik będzie równy i dużo nie opadnie po upieczeniu.
Sernik pieczony na spodzie piernikowym
Ilość porcji: 20
Czas przygotowania: 90 minut
Forma: 29 cm x 24 cm x 7 cm

Składniki na sernik na spodzie piernikowym:

  • 1 kg mielonego białego sera twarogowego
  • 5 jajek
  • 100 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 budyń śmietankowy lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 2 łyżki śmietany 18% 

Spód piernikowy:

  • 200 g herbatników kakaowych
  • 100 g masła
  • 2 łyżki przyprawy do piernika

Kruszonka piernikowa:

  • 200 g herbatników kakaowych
  • 100 g masła
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania
Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.

Jak zrobić sernik na spodzie piernikowym?

Spód piernikowy:

  1. Herbatniki rozdrobnić blenderem razem z rozpuszczonym masłem i przyprawą do piernika. Po rozdrobnieniu powinna powstać masa o strukturze mokrego piasku.
  2. Masę wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i lekko dociskając wyrównać.

Kruszonka piernikowa:

  1. Herbatniki rozkruszyć blenderem razem z roztopionym masłem i przyprawą do piernika.
  2. Pod koniec dodać cukier i dokładnie wymieszać.
  3. Kruszonką posypać wierzch sernika tuż przed pieczeniem.

Masa serowa:

  1. Masło ucierać z cukrem i cukrem z wanilią do czasu, aż kryształki cukru nie będą wyczuwalne.
  2. Nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku, ucierać tylko do czasu połączenia się składników.
  3. Następnie dodawać stopniowo ser i również mieszać tylko do połączenia się składników, aby zbyt mocno nie napowietrzać masy.
  4. Na koniec dodać budyń i śmietanę i dokładnie wymieszać.
  5. Masę serową delikatnie wylać na spód z herbatników i wierzch posypać kruszonką piernikową.
  6. Sernik piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez 60 minut.
  7. Po upieczeniu przez 10 minut studzić w lekko uchylonym piekarniku.
  8. Wystudzony sernik posypać cukrem pudrem.

    Zobacz również: sernik z bezą kokosową.

Komentarze

  1. pysznie wygląda serniczek

    OdpowiedzUsuń
  2. i jak tu człowiek może trzymać się diety i zaleceń jak takie dobroci ciągle są na oczach i chce się robić na niedzielne popołudnie do pojedzenia :D zaraz siadam i robię bo składniki na szczęście są :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowny serniczek! Pysznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapowiada się pyszny sernik, w klimacie świątecznym...mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czuć już świętami takie pysznosci

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady