2019-12-06

Sernik na spodzie piernikowym

Sernik na spodzie piernikowym jest łatwym do przygotowania i pysznym ciastem na świąteczny deser. Nie wymaga zagniatania ani wyrabiania ciasta na spód i kruszonkę. Dodatek przyprawy do piernika nadaje przyjemnego korzennego aromatu i smaku. 

Sernik z kruszonką piernikową
Sernik ma spód i kruszonkę zrobioną z herbatników, nie wymaga więc zagniatania ciasta, co zdecydowanie ułatwia jego przygotowanie. Masę serową przygotowuje się praktycznie w jednej misce, a do rozdrobnienia herbatników używa się blendera. Na koniec nie ma więc dużo zmywania.

W przypadku każdego sernika ważna jest dobra jakość użytego sera twarogowego. Ser na sernik powinien mieć gęstą strukturę i krótki skład na opakowaniu. Tak samo jest z przyprawą do piernika, najlepiej wybierać taką, która nie ma w składzie na 1 miejscu mąki. Przygotowując masę serową, należy ucierać ją tylko do połączenia się składników. Jeśli masa  serowa nie będzie zbyt mocno napowietrzona, wtedy sernik będzie równy i dużo nie opadnie po upieczeniu.
Sernik pieczony na spodzie piernikowym
Ilość porcji: 20
Czas przygotowania: 90 minut
Forma: 29 cm x 24 cm x 7 cm

Składniki na sernik na spodzie piernikowym:

  • 1 kg mielonego białego sera twarogowego
  • 5 jajek
  • 100 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 budyń śmietankowy lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 2 łyżki śmietany 18% 

Spód piernikowy:

  • 200 g herbatników kakaowych
  • 100 g masła
  • 2 łyżki przyprawy do piernika

Kruszonka piernikowa:

  • 200 g herbatników kakaowych
  • 100 g masła
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania
Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.

Jak zrobić sernik na spodzie piernikowym?

Spód piernikowy:

  1. Herbatniki rozdrobnić blenderem razem z rozpuszczonym masłem i przyprawą do piernika. Po rozdrobnieniu powinna powstać masa o strukturze mokrego piasku.
  2. Masę wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i lekko dociskając wyrównać.

Kruszonka piernikowa:

  1. Herbatniki rozkruszyć blenderem razem z roztopionym masłem i przyprawą do piernika.
  2. Pod koniec dodać cukier i dokładnie wymieszać.
  3. Kruszonką posypać wierzch sernika tuż przed pieczeniem.

Masa serowa:

  1. Masło ucierać z cukrem i cukrem z wanilią do czasu, aż kryształki cukru nie będą wyczuwalne.
  2. Nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku, ucierać tylko do czasu połączenia się składników.
  3. Następnie dodawać stopniowo ser i również mieszać tylko do połączenia się składników, aby zbyt mocno nie napowietrzać masy.
  4. Na koniec dodać budyń i śmietanę i dokładnie wymieszać.
  5. Masę serową delikatnie wylać na spód z herbatników i wierzch posypać kruszonką piernikową.
  6. Sernik piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez 60 minut.
  7. Po upieczeniu przez 10 minut studzić w lekko uchylonym piekarniku.
  8. Wystudzony sernik posypać cukrem pudrem.

    Zobacz również: sernik z bezą kokosową.

7 komentarzy:

  1. pysznie wygląda serniczek

    OdpowiedzUsuń
  2. i jak tu człowiek może trzymać się diety i zaleceń jak takie dobroci ciągle są na oczach i chce się robić na niedzielne popołudnie do pojedzenia :D zaraz siadam i robię bo składniki na szczęście są :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowny serniczek! Pysznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapowiada się pyszny sernik, w klimacie świątecznym...mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czuć już świętami takie pysznosci

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron niezwiązanych z moim blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

Drukuj

strzałka do góry