Jak wspólne gotowanie utrwala dobre nawyki żywieniowe? (przepis)

/ 0

Sposób odżywiania się i nawyki z nim związane kształtują się już w dzieciństwie. Warto więc zaangażować dzieci do wspólnego przygotowania posiłków. Będzie to wartościowy czas w kuchni, zdobywanie cennych umiejętności, nabycie szacunku do pracy, ćwiczenie rąk i umysłu, a przy tym świetna zabawa. Kuchnia to taki mały świat, w którym dziecko możemy nauczyć matematyki, fizyki, chemii, biologii, a przede wszystkim racjonalnego myślenia i planowania.

Zdrowe produkty spożywcze

Wspólne gotowanie, a prawidłowe nawyki żywieniowe


Wszyscy mamy wrodzoną ciekawość funkcjonowania świata i zachodzących w nim procesów, jednak to dzieci są nim najbardziej zafascynowane i chcą wszystko o nim wiedzieć. Zdecydowanie musimy to wykorzystać i przygotować je, aby potrafiły z niego w racjonalny sposób korzystać. Zacznijmy więc od wspólnego gotowania, podczas którego pokażemy krok po kroku cały proces dochodzenia do uzyskania pysznego dania na talerzu. Pokażmy im, że warto dbać o dobre nawyki żywieniowe, wybierać zdrowe produkty i szanować pracę ludzi, którzy je wytworzyli. Wyprzedź szkołę i naucz dziecko zdrowego sposobu odżywiania się i odpowiedzialnego korzystania ze środowiska.

 Wspólne gotowanie z dziećmi najlepiej rozpocząć od:
  • zrobienia listy potrzebnych produktów
Podczas sporządzania takiej listy zwróćcie uwagę, że dzięki niej przede wszystkim nie zapomnimy o żadnym składniku, nie kupimy zbędnych rzeczy i nie wydamy niepotrzebnie pieniędzy. Niewątpliwa korzyść finansowa dla nas i dla środowiska, gdyż nic się nie zmarnuje.
  • zrobienia wspólnie zakupów
Wkładając każdy produkt do koszyka, warto krótko uzasadnić, dlaczego właśnie ten, a nie inny wybraliśmy. Zwrócić uwagę na skład, termin przydatności do spożycia, sposób produkcji i kraj pochodzenia. Warto wstępnie podliczyć zakupy włożone do koszyka, aby ogólny rachunek przy kasie był zgodny z założeniem. Pokaże to dziecku, jak ważne jest planowanie i przewidywanie skutków naszych decyzji.
  • przechowywania i obróbki produktów
Po przyniesieniu zakupów ze sklepu podzielmy je wspólnie z dzieckiem na te, które wymagają przechowywania w lodówce i te, które mogą pozostać w temperaturze pokojowej. Przy okazji wyjaśnijmy, dlaczego tak robimy i co sprawia, że produkty się psują. Zwróćmy uwagę na to, że większość produktów wymaga umycia, a część również obrania ze skórki. Wytłumaczmy, dlaczego owoce możemy jeść na surowo, a mięsa nigdy.
  • przygotowania posiłku
Zadania należy dopasować do wieku dziecka. Najmłodszym wystarczą proste prace np. mycie owoców, odmierzanie cukru lub mąki, pomoc przy zagniataniu ciasta, czy formowanie ciasteczek. Starsze można zaangażować do bardziej wymagających czynności, które wymuszą zastanowienie się i koncentrację. Robiąc np. ciasteczka, można dziecku wyjaśnić podstawy matematyki (dodawanie, odejmowanie, dzielenie, mnożenie), fizyki (ciężar, masa, gęstość, stan skupienia, przewodnictwo cieplne), chemii (działanie proszku do pieczenia), biologii (układ pokarmowy, odżywianie), a nawet ekologii (ekologiczne produkty), nie wspomnę już o rozwijaniu zdolności plastycznych. Takie zajęcia na długo pozostaną dziecku w pamięci, a wiedza wejdzie do głowy przy okazji.

Pierwsze wspólne gotowanie warto rozpocząć od dość prostego przepisu, w którym można wykorzystać łatwe do obróbki mięso z indyka. Samo korzystanie przez dziecko z przepisu, uczy je stosowania się do instrukcji i niewymuszonego wykonywania poleceń w skupieniu. Dzieci dość szybko chcą widzieć efekt swojej pracy, dlatego pierwsze danie powinno być raczej proste, aby finał jego działań był uzyskany dość szybko.

Pierwsze danie możecie przygotować z przepis na spaghetti z pulpetami z indyka w sosie pomidorowym. Indyk jest smacznym i łatwym do obróbki mięsem. Mięso indyka zawiera wiele minerałów i witamin: B3, B6, B12, D, potas, białka i ma niską zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, na co zwraca uwagę Pani dietetyk dr inż. Joanna Neuhoff-Murawska (ekspert programu „Indyk z Europy - pod skrzydłami jakości”).
Makaron z pulpetami w pomidorach
Ilość porcji: 4

Składniki na spaghetti z pulpetami z indyka w sosie pomidorowym:

  • 400 g mielonego mięsa z indyka
  • 400 g makaronu pełnoziarnistego spaghetti
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 jajko
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 10 ml oliwy z oliwek
  • garść liści bazylii
  • pieprz i sól do smaku
  • 1/2 łyżeczki cukru

Jak zrobić spaghetti z pulpetami z indyka w sosie pomidorowym?

  1. Mięso z indyka wyrobić z jajkiem, bułką, posiekanym ząbkiem czosnku, odrobiną pieprzu i soli.
  2. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oliwie z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  3. Do cebuli wlać pomidory, dodać cukier, odrobinę soli i pieprzu, gotować na małej mocy palnika około 15 minut.
  4. W tym czasie można zacząć gotować al'dente makaron według zaleceń na opakowaniu.
  5. Do gotującego się sosu wrzucić zrobione z mięsa pulpeciki i gotować pod przykryciem około 20 minut.
  6. Do sosu dodać ugotowany makaron i wymieszać, aby sos oblepił jego nitki.
  7. Podawać z listkami świeżej bazylii.

    Więcej inspiracji kulinarnych przygotowanych przez ekspertów programu „Indyk z Europy - pod skrzydłami jakości” znajdziecie na stronie: www.wingsofquality.eu

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *