Pieczona polędwiczka z pieczarkami
Soczysta pieczona polędwiczka wieprzowa z pieczarkami na niezbyt kaloryczny obiad. Polędwiczkę przygotowuje się bardzo szybko, trzeba tylko pamiętać o wcześniejszym jej zamarynowaniu. Przepis na polędwiczkę pieczoną na dwa sposoby: we frytkownicy beztłuszczowej Air Fryer lub w piekarniku z termoobiegiem. Pieczona polędwiczka idealnie sprawdza się na ciepły obiad, a po schłodzeniu na kanapce.
Spis treści:
Pieczona polędwiczka z pieczarkami z tego przepisu wychodzi bardzo delikatna i soczysta. Czas pieczenia polędwiczki we frytkownicy beztłuszczowej Air Fryer i piekarniku jest praktycznie ten sam, ale tylko w przypadku pieczenia w piekarniku z termoobiegiem. Tak samo jest z soczystością upieczonego mięsa w środku i przypieczeniem z wierzchu. Na zdjęciu polędwiczka pieczona była w Air Fryer o mocy 1700 W przez 25 minut, w połowie czasu obrócona i posmarowana oliwą.
Przepis na pieczoną polędwiczkę wieprzową z pieczarkami
Składniki na soczystą pieczoną polędwiczkę z pieczarkami:
- 500 g polędwiczki wieprzowej
 - 1 łyżeczka majeranku
 - 1 łyżeczka tymianku
 - 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
 - 1/2 łyżeczki mielonego kminku
 - 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
 - 1 łyżeczka pieprzu naturalnego
 - 1 łyżeczka soli
 - 2 łyżki oliwy
Pieczarki do polędwiczki: - 500 g brunatnych pieczarek
 - 1 cebula
 - 1 łyżeczka majeranku
 - 1 łyżeczka tymianku
 - 2 łyżki masła 82%
 - 1 łyżka oleju
 - pieprz i sól do smaku
 
Opis krok po kroku:
Jak zrobić soczystą pieczoną polędwiczkę?
Polędwiczka → marynowanie:
- Mięso natrzeć/wymasować podanymi przyprawami i odstawić na około 6 godzin.
 
- Zamarynowaną polędwiczkę włożyć do kosza frytkownicy beztłuszczowej Air Fryer i posmarować z wierzchu oliwą.
 - We frytkownicy piec w temperaturze 180 stopni C przez 25 minut.
 - W połowie czasu pieczenia mięso obrócić i posmarować z wierzchu oliwą. Podczas obracania mięsa nie nakłuwać.
 - Po wyjęciu polędwiczki z frytkownicy dać jej z 5 minut odpocząć, aby soki wchłonęły się w mięso.
 
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
 - Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i położyć na nim polędwiczkę, którą z wierzchu posmarować oliwą.
 - Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika na 2 poziom od dołu i piec około 25 minut z opcją termoobiegu.
 - W połowie czasu pieczenia mięso obrócić i posmarować oliwą.
 - W żadnym przypadku mięsa nie nakłuwać.
 - Po wyjęciu polędwiczki z piekarnika dać jej z 5 minut odpocząć, aby soki wchłonęły się w mięso.
 
- Pieczarki umyć i osuszyć, większe przekroić na pół.
 - Pieczarki obsmażyć na maśle do lekkiego przyrumienienia i zdjąć z patelni.
 - Cebulę obrać, pokroić w pióra i zeszklić na oleju.
 - Do cebuli dodać wcześniej podsmażone pieczarki, przyprawić majerankiem, tymiankiem pieprzem i solą.
 - Smażyć ciągle mieszając, aby smaki się połączyły i wydobyć z przypraw odpowiedni aromat.
 





Obłędnie wygląda ta polędwiczka 😍
OdpowiedzUsuńDziękuję 🙂 Dobrze też smakuje.
UsuńPyszne połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuń