Surówka z kapusty pekińskiej z sosem winegret
Soczysta surówka z kapusty pekińskiej z sosem winegret jest smacznym i zdrowym dodatek do obiadu. Kapusta pekińska jest bardzo soczysta i świetnie sprawdza się zarówno w surówkach, jak i w ciepłych potrawach. Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej można modyfikować. Szybka surówka do obiadu, która dobrze smakuje o każdej porze roku.
Soczysta surówka z kapusty pekińskiej z sosem winegret jest łatwa do
zrobienia i zawsze dobrze smakuje. Surówka do obiadu z kapusty
pekińskiej może być modyfikowana, poprzez użycie innych proporcji składników.
Kapusta pekińska i sos winegret to podstawa, a pozostałe składniki są w
zależności od zawartości lodówki.
Kapusta pekińska w mojej lodówce jest praktycznie zawsze i wiele razy robiłam
z niej na szybko surówkę lub wzbogacałam smak ciepłego dania. Surówka jest tak
soczysta i pyszna, że część zostaje zjedzona, zanim jeszcze trafi na stół.
Surówka z pekinki oprócz walorów smakowych jest jeszcze niskokaloryczna, w 100
g ma tylko 40 kcal.
Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej z winegret
Składniki na surówkę z kapusty pekińskiej z sosem winegret:
- 1 kapusta pekińska
- 1 marchewka
- 1 papryka
- 1 jabłko
- 3 ogórki kiszone
- 3 gałązki koperku
- 1 cebula
-
pieprz i sól do smaku
Sos winegret:
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka miodu naturalnego
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
Do odmierzania używam: łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.
Opis krok po kroku
Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej z winegret?
- Marchewkę i jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Ogórki kiszone zetrzeć na tarce o dużych oczkach, jeśli mają grubą skórkę to wcześniej je obrać.
- Kapustę pekińską drobno poszatkować.
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, oprószyć delikatnie solą i odstawić na 10 min.
- Koperek drobno posiekać.
- Składniki na sos winegret dokładnie wymieszać, aby połączyły się i zemulgowały.
- Składniki wymieszać z sosem i odstawić na około 5 min.
- Surówkę doprawić według swoich upodobań solą i świeżo mielonym pieprzem.
-
Surówka z kapusty pekińskiej jest bardzo soczystym i łatwym do
przygotowania dodatkiem do obiadu.
Zobacz również: kapusta pekińska z kiszonym ogórkiem
Świetny dodatek i do mięsa i do ryby :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, również tak uważam 🙂
Usuń