Translate

09 lutego 2015

Śledź z majerankiem

Polecam delikatnego w smaku śledzia z majerankiem. Warto go mieć w lodówce przygotowanego wcześniej, a gdy najdzie ochota na śledzika, to będzie jak znalazł.


Śledzie w marynacie z majerankiem

Składniki:

  • 6 płatów śledziowych małosolnych 
  • 3 średnie cebule 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki majeranku 
  • 2 liście laurowe 
  • 5 ziaren ziela angielskiego 
  • sok z 1 cytryny 
  • olej rzepakowy lub pół na pół z lnianym 
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego lub czarnego

Przygotowanie:

  1. Śledzie wymoczyć (jeśli są mocno słone), osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kawałki o szerokości ok.3 cm.
  2.  Cebulę pokroić w drobną kostkę (można przelać wrzątkiem, to będzie lżejsza na wątrobę), czosnek drobno posiekać.
  3.  Wszystko wymieszać dodając pozostałe składniki. Potrzebna ilości oleju wychodzi w trakcie przygotowania (około 1/2 - 3/4 szklanki).
  4. Część oleju dodać mieszając, następnie przełożyć do słoika i lekko docisnąć, ewentualnie dodać oleju, aby śledź był pokryty. Polecam zrobienie z 1/2 oleju rzepakowego i 1/2 oleju lnianego, mają wtedy fajny smak i kolor.
  5.  Oczywiście śledzik lubi postać 1 - 2 dni w lodówce, ale są dobre nawet już po 2 godzinach.

    Zobacz również: śledź w zalewie pomidorowej.


2 komentarze:

  1. Lubie śledzie, a ten należy do ulubionych.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi, że nie tylko ja lubię tak zrobionego śledzia :-)

      Usuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: