Translate

piątek, 12 czerwca 2015

Deser - truskawkowa palisada

Szybki deser truskawkowy, najbardziej ucieszy chyba dzieci. W letni upalny dzień  niezła frajda wyjadać rurką zimną bitą śmietanę z pysznym musem truskawkowym.


Deser z truskawek

Składniki:

  • 300 g dojrzałych truskawek
  • 100 ml śmietany 30% (schłodzonej)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 -3 łyżki cukru trzcinowego lub innego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 50 g czekolady + 1 łyżka mleka
  • rurki puste w środku

Przygotowanie deseru z truskawek:

  1. Truskawki umyć, oczyścić z szypułek. Włożyć do blendera, dodać sok z cytryny i cukier trzcinowy (ilość dostosować do słodyczy posiadanych truskawek), rozdrobnić na jednolitą masę. Masę wstawić do lodówki by się schłodziła.
  2. Do śmietany dodać cukier puder, ubić na sztywną pianę (nie przebić, gdyż powstaną grudki masła).
  3. Roztopić czekoladę z mlekiem (w kąpieli wodnej).
  4. Szklanki lub pucharki o szerokim i prostym dnie napełnić do 1/2 wysokości masą truskawkową. Następnie powstawiać rurki, wypełnić przestrzenie między nimi bitą śmietaną.
  5. Do środka rurek wlewać łyżeczką roztopioną czekoladę, tak by smugi ściekały na zewnątrz.
  6. Najlepiej podawać od razu, gdyż po dłuższym czasie rurki zanurzone w musie truskawkowym zmiękną i jedzenie rurką nie będzie możliwe.

    Zobacz również: miodowe chia z truskawkami.

2 komentarze:

  1. takie proste , a takie pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda mega pysznie ale też trochę kalorycznie :D

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: