Translate

piątek, 10 lutego 2017

Surówka z selera naciowego i papryki

Zdrowa, soczysta, chrupiąca i bardzo smaczna surówka z selera naciowego, papryki i jabłka. Idealna do obiadu, do schrupania na drugie śniadanie lub na zdrową kolację. 


Soczysta surówka z selera naciowego

Uwielbiam takie surówki za to, że nie wymagają zbyt dużo czasu, aby je przygotować, zawsze smakują i po ich zjedzeniu nie mam wyrzutów sumienia, że za dużo zjadłam.

Składniki na taką surówkę są dostępne o każdej porze roku, ja ją jednak polecam szczególnie w szare jesienne i zimowe dni, gdy najbardziej brakuje nam witamin i kolorów.
Zdrowa surówka z selera

 Składniki:

  • 4 łodygi selera naciowego
  • 1 papryka czerwona
  • 1 jabłko
  • 1 cebula szalotka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
    Sos do surówki: 
  • 1 łyżka musztardy (u mnie sarepska)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki miodu naturalnego
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 - 4 łyżki jogurtu greckiego

Przygotowanie:

  1. Cebulę obrać, pokroić w cieniutkie pióra i oprószyć odrobiną soli.
  2. Seler umyć, pokroić w niezbyt grube plasterki i oprószyć solą (1/2 łyżeczki).
  3. Jabłko umyć, wydrążyć gniazdo nasienne i pokroić w słupki. Pokrojone jabłko, aby nie ściemniało, wymieszać z sokiem z cytryny. 
  4. Paprykę umyć, wykroić gniazdo nasienne i pokroić w niezbyt duże słupki, oprószyć odrobiną soli.
  5. Składniki sosu wymieszać, aby się rozpuścił miód i polać nim składniki surówki. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku i odstawić na około 5 minut.

    Zobacz również: surówka z pora i selera naciowego.

6 komentarzy:

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: