Indyk - jak wykorzystać każdą z jego części? (przepis)

/ 3

Mięso z indyka jest jednym z najsmaczniejszych mięs, które lubią zarówno dzieciom, jak i osoby dorosłe w każdym wieku. Wszystkie jego części zawierają wiele składników odżywczych i są bogate w białko. Indyka chętnie przygotowują najlepsi kucharze, gdyż łatwo dopasować do niego różne dodatki, zarówno te pikantne, jak i owocowe, dzięki czemu szybko się nie nudzi. Zobacz, jak łatwo zrobić pyszne danie z indyka?

Pieczona pierś z indyka

Jakie składniki zawiera każda część indyka i do czego ją wykorzystać?


Każda część indyka różni się od siebie przede wszystkim zawartością tłuszczu i dlatego różnie powinny być one wykorzystywane. Najmniej tłuszczu zawiera filet i udo bez skóry, które za to zawierają dużo białka i pomagają budować mięśnie oraz zdrowe kości. Niska zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych w mięsie indyka sprawia, że po jego zjedzeniu poziom cholesterolu we krwi utrzymuje się w normie. 

Mięso indyka bogate jest w potas, który odpowiada za poprawne działanie układu nerwowego. Znajdujący się w mięsie fosfor bierze udział w poprawnym funkcjonowaniu błon komórkowych, metabolizowaniu energii, tworzeniu zdrowych kości i zębów. Indyk jest również dobrym źródłem witaminy D, która odpowiada za wchłanianie wapnia, fosforu i wspomaga podział komórek oraz utrzymuje w dobrej formie nasz układ odpornościowy.

Udo z indyka bogate jest w cynk, który odpowiada za podział komórek, syntezę białek i DNA. Dzięki niemu mamy zdrowe włosy, skórę, paznokcie, kości i łatwo przyswajamy wiedzę. Udziec z indyka jest bogaty również w witaminy z grupy B: B3 (niacyna), B6, B12, które wspomagają nasz układ nerwowy, mniej odczuwamy zmęczenie i znużenie, lepiej działa nasz układ odpornościowy i krwiotwórczy.

  • Udziec z indyka świetnie sprawdza się w daniach, które wymagają dłuższego pieczenia lub duszenia. Pasują do niego wszelkie marynaty i dodatek warzyw.
  • Pierś indyka bez skóry odpowiednia jest raczej do potraw krótko poddawanych smażeniu, pieczeniu, grillowaniu lub gotowaniu. Nie wymaga marynowania, ale dobrze smakuje z wszelkimi sosami.
  • Skrzydełka z indyka będą świetną podstawą do przygotowania bulionu — bazy wielu zup i sosów, a zamarynowane i grillowane będą pyszną przekąską.

Zobacz, przepis na przygotowanie roladek z udźca z pesto z suszonych pomidorów i kaszotto z grzybami.
Roladki z udźca indyka
Ilość porcji: 2

Składniki na roladki z udźca z pesto z suszonych pomidorów i kaszotto z grzybami:

  • 200 g udźca z indyka
    Pesto
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 100 g rukoli
  • 50 g płatków migdałowych
  • 100 ml oliwy z oliwek
    Kasza:
  • 20 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki)
  • 200 g mrożonych borowików
  • 100 g kaszy jęczmiennej
  • 100 ml śmietanki 34 - 36%
  • 2 cebule
  • pieprz i sól do smaku
    Dodatkowo:
  • olej do smażenia
  • 250 ml wywaru warzywnego
  • 50 - 60 g parmezanu
  • łyżka masła

Jak zrobić roladki z udźca indyka z pesto z suszonych pomidorów i kaszotto z grzybami?

  1. Suszone grzyby namoczyć w zimnej wodzie na około 30 minut.
  2. Składniki na pesto rozdrobnić blenderem. Suszone pomidory zazwyczaj są słone i pesto nie wymaga dodawania soli.
  3. Udziec z indyka pokroić na szerokie plastry i rozbić tłuczkiem. Plastry posmarować pesto i przy pomocy folii aluminiowej zwinąć każdy w roladkę.
  4. Roladki włożyć do żaroodpornego naczynia, zalać wywarem i piec/dusić pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 140 stopni C około 45 minut.
  5. Kaszę ugotować na sypko według zaleceń na opakowaniu.
  6. Borowiki pokroić w plastry i osuszyć na suchej patelni, po czym dodać olej, posiekaną cebulę, namoczone wcześniej i pokrojone suszone grzyby.
  7. Grzyby smażyć do czasu lekkiego przyrumienienia się, następnie dodać do nich śmietanę i kaszę. Gdy składniki się połączą i będą gorące, zdjąć z palnika i wymieszać z masłem oraz tartym parmezanem. Mieszać do czasu, aż powstanie kremowa konsystencja.
  8. Roladki po upieczeniu rozwinąć z folii i pokroić na grube plastry.
  9. Podawać na kaszotto z odrobiną pesto i rukolą.
Zobacz również, przepis na zupę warzywną z piersią z indyka, która na pewno będzie smakowała również osobom będącym na diecie.
Zupa warzywna z piersią z indyka
Ilość porcji: 2

Składniki na zupę warzywną z piersią z indyka:

  • 400 - 500 ml bulionu warzywnego
  • 150 g piersi z indyka ze skórą
  • 1 cebula
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2 marchewki
  • ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1//2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • pieprz i sól do smaku
  • łyżeczka soku z cytryny
  • masło klarowane lub olej do smażenia

Jak zrobić zupę warzywną z piersią z indyka?

  1. Indyka pokroić w kostkę i przyprawić solą, pieprzem i papryką.
  2. Warzywa obrać, drobno pokroić i podsmażyć na maśle lub oleju z dodatkiem oregano i tymianku.
  3. Warzywa wrzucić do gotującego się bulionu.
  4. Indyka obsmażyć na małej ilości oleju i również dodać do bulionu.
  5. Gotować na małej mocy palnika pod przykryciem około 10 minut, aż indyk i warzywa będą miękkie.
  6. Na koniec doprawić do smaku sokiem z cytryny, pieprzem i solą.

    Artykuł powstał przy współpracy Krajowej Rady Drobiarstwa - Izby Gospodarczej, autora kampanii „Indyk z Europy - pod skrzydłami jakości”

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *