Strucla drożdżowa z jabłkami

/ 8

Strucla drożdżowa z jabłkami, którą można zrobić na deser o każdej porze rok. Pyszne ciasto z dużą ilością jabłek sprawdzi się na co dzień i od święta. Aromatyczne i bardzo smaczne ciasto drożdżowe z jabłkami.

Rolady z jabłkami
Przepis na struclę drożdżową z jabłkami jest dość łatwy do wykonania, ale potrzebna jest cierpliwość w czasie oczekiwania na wyrośnięcie ciasta. Proces wyrastania ciasta drożdżowego można przyspieszyć, wstawiając je do nagrzanego do 50 stopni C piekarnika, który po nagrzaniu wyłączyć i pozostawić w nim tylko światełko.

Jeśli macie bardzo twarde jabłka, to przed włożeniem ich do strucli, należy je przesmażyć i wystudzić. Przesmażone jabłka bardziej przykleją się do ciasta i będzie mniej pustej przestrzeni w strucli po upieczeniu. U mnie były jabłka odmiany jester, które są dość miękkie i słodkie, dlatego ich nie przesmażałam.
Strudel z jabłkami
Ilość porcji: 2 strucle o wymiarach 35 cm x 10 cm
Czas przygotowania: 40 minut + wyrastanie i pieczenie

Składniki na struclę drożdżową:

(składniki o temperaturze pokojowej)
  • 600 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • 250 ml mleka
  • 3 jajka
  • 100 g masła
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka spirytusu lub wódki
  • szczypta soli 
    Jabłka do strucli:
  • 700 g obranych jabłek
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 - 3 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki bułki tartej
    Dodatkowa:
  • 2 arkusze papieru do pieczenia
  • cukier puder do posypania
  • 2 - 3 łyżki mleka
Do odmierzania używam: łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.

Jak zrobić struclę drożdżową z jabłkami?

  1. Mleko lekko podgrzać (ma być ciepłe, ale nie gorące), rozmieszać w nim drożdże z łyżką cukru i 2 łyżkami mąki. Przykryć ręcznikiem papierowym i odstawić w ciepłe miejsce, aby drożdże podwoiły swoją objętość.
  2. Mąkę przesiać i wymieszać z wyrośniętymi drożdżami.
  3. Następnie dodać roztrzepane 2 żółtka i jedno całe jajko z cukrem, wymieszać.
  4. Dodać roztopione i wystudzone masło, olej, spirytus, sól i zagnieść jednolite gładkie ciasto. Podczas zagniatania można delikatnie podsypać mąką.
  5. Ciasto przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  6. Jabłka pokroić w kostkę i wymieszać z cukrem, sokiem z cytryny, cynamonem, 2 łyżkami bułki tartej. Ilość cukru dostosować do stopnia kwaśności jabłek.
  7. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części i każdą rozwałkować, aby miała kształt prostokąta i grubość około 1 cm.
  8. Każdy rozwałkowany placek posypać łyżką bułki tartej, pozostawiając 2 cm brzegi do późniejszego ich sklejenia.
  9. Na miejsce posypane bułką rozłożyć równomiernie jabłka i delikatnie zwinąć w rulon. Brzeg i boki docisnąć, aby ciasto się skleiło.
  10. Strucle delikatnie przetoczyć na środek papieru do pieczenia, strona z zaklejonym brzegiem powinna znaleźć się pod spodem. Wierzch posmarować mlekiem.
  11. Papier z ciastem przenieść na blachę z piekarnika i uformować z niego rulon/tubę wokół strucli. Papier nie powinien dotykać wierzchu ciasta.
  12. Tak samo postąpić z drugą struclą. Układając strucle obok siebie na blachę, należy zachować odstęp.
  13. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 40 - 45 minut.
  14. Po upieczeniu wystudzić i posypać cukrem pudrem.

    Zobacz również: jabłecznik - przepis na ciasto z jabłkami.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *