Zupa z kalarepy

/ 3

Zupa z kalarepy najlepiej smakuje w maju i czerwcu, gdy kalarepa jest jeszcze młoda. Kalarepa w tym czasie pysznie smakuje zarówno na surowo, jak i gotowana czy pieczona. Młoda kalarepa jest bardzo soczysta i niskokaloryczna, ma łagodny i lekko słodkawy smak. Idealnie sprawdza się jako dietetyczna przekąska na surowo.

Zupa z kalarepy z koperkiem
Lekka zupa z kalarepy idealnie sprawdza się wiosną i latem, gdy chcemy jeść smacznie, zdrowo i lekkostrawnie. Młoda, świeża kalarepa jest jak soczysty, lekko słodkawy cukierek i można się nią zajadać na okrągło. Szczególnie warto o niej pamiętać, gdy jesteśmy na diecie i liczymy kalorie. 100 g surowej kalarepy to tylko 27 kcal, to zdecydowanie mniej, niż ma marchewka (41 kcal), dlatego warto mieć kalarepę pod ręką. Kalarepa była nieco zapomniana, ale ostatnio wraca do łask i doceniana jest za swoje walory smakowe i zdrowotne.

Kalarepa w smaku i strukturze przypomina nieco krzyżówkę kalafiora z brukwią, ale bez charakterystycznego posmaku brukwi. Zupa z kalarepy nie tylko dobrze smakuje, ale jest również bardzo zdrowa. Kalarepa świetnie oczyszcza organizm i reguluje przemianę materii, ma właściwości grzybobójcze i bakteriobójcze, dodatkowo wspomaga profilaktykę przeciwnowotworową i jest bogata w błonnik oraz witaminę C, A, E, K, B6 i kwas foliowy. Ponadto kalarepa jest dobrym źródłem żelaza, magnezu, potasu i cynku. Kalarepa zawiera również luteinę, która odpowiada za nasz wzrok.
Zupa warzywna z kalarepy
Liczba porcji: 5
Czas przygotowania: 50 minut

Przepis na zupę z kalarepy:

  • 2 kalarepy
  • 2 marchewki
  • 3 ziemniaki
  • 1 cebula
  • mała wiązka koperku
  • 100 ml słodkiej śmietany 30%
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pieprz i sól do smaku
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 l bulionu warzywnego

Jak zrobić zupę z kalarepy?

  1. Kalarepę obrać i pokroić w drobną kostkę. Obierać dokładnie ze skórki, gdyż skórka po ugotowaniu jest twarda i nieprzyjemna w jedzeniu.
  2. Cebulę obrać i drobno posiekać.
  3. Cebulę i kalarepę podsmażyć na maśle z dodatkiem oleju.
  4. Marchew i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i gotować w bulionie przez około 20 minut.
  5. Następnie dodać podsmażoną kalarepę z cebulą i gotować około 10 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
  6. W międzyczasie dodać kurkumę i gałkę muszkatołową.
  7. Na koniec dodać śmietanę wymieszaną z gorącym płynem z garnka, wrzucić posiekany koperek, doprawić do smaku pieprzem i solą, całość zagotować.
  8. Zupa świetnie smakuje z chrupiącą bagietką.

    Zobacz również: zupa z brukselki.

Komentarze

  1. nigdy nie jadlam takiej zupy, pysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smaczna, prosta i szybka w przygotowaniu lekka zupa.
    Dziękuję za przepis i polecam niezdecydowanym 😋😉

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz 😃 Jestem tego samego zdania 🤗

      Usuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *