Zupa z kalarepy
Zupa z kalarepy najlepiej smakuje w maju i czerwcu, gdy kalarepa jest jeszcze młoda. Kalarepa w tym czasie pysznie smakuje zarówno na surowo, jak i gotowana czy pieczona. Młoda kalarepa jest bardzo soczysta i niskokaloryczna, ma łagodny i lekko słodkawy smak. Kalarepa idealnie sprawdza się jako dietetyczna przekąska na surowo, a na ciepło wychodzi z niej zdrowa zupa.
Zupa z kalarepy idealnie sprawdza się wiosną i latem, gdy
chcemy jeść smacznie, zdrowo i lekkostrawnie. Młoda, świeża kalarepa jest
jak soczysty, lekko słodkawy cukierek i można się nią zajadać na okrągło.
Szczególnie warto pamiętać o kalarepie, gdy jesteśmy na diecie i liczymy kalorie.
100 g surowej kalarepy to tylko 27 kcal, to zdecydowanie mniej, niż ma
marchewka (41 kcal), dlatego warto mieć kalarepę pod ręką. Kalarepa była
nieco zapomniana, ale ostatnio wraca do łask i doceniana jest za swoje
walory smakowe i zdrowotne. Młoda kalarepa idealna jest do jedzenia na surowo, ale wyjdzie z niej również bardzo zdrowa zupa.
Kalarepa w smaku i strukturze przypomina nieco krzyżówkę kalafiora z
brukwią, ale bez charakterystycznego posmaku brukwi.
Zupa z kalarepy nie tylko dobrze smakuje, ale jest również bardzo
zdrowa. Kalarepa świetnie oczyszcza organizm i reguluje przemianę
materii, ma właściwości grzybobójcze i bakteriobójcze, dodatkowo wspomaga
profilaktykę przeciwnowotworową i jest bogata w błonnik oraz witaminę C, A,
E, K, B6 i kwas foliowy. Ponadto kalarepa jest dobrym źródłem żelaza,
magnezu, potasu i cynku. Kalarepa zawiera również luteinę, która odpowiada
za nasz wzrok. Z dodatkiem kalarepy wychodzi lekkostrawna zupa warzywna.
Przepis na zupę z kalarepy
Składniki na zupę z kalarepy:
- 2 kalarepy
- 2 marchewki
- 3 ziemniaki
- 1 cebula
- mała wiązka koperku
- 100 ml słodkiej śmietany 30%
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- pieprz i sól do smaku
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 2 l bulionu warzywnego
Jak zrobić zupę z kalarepy?
- Kalarepę obrać i pokroić w drobną kostkę. Obierać dokładnie ze skórki, gdyż skórka po ugotowaniu jest twarda i nieprzyjemna w jedzeniu.
- Cebulę obrać i drobno posiekać.
- Cebulę i kalarepę podsmażyć na maśle z dodatkiem oleju.
- Marchew i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i gotować w bulionie przez około 20 minut.
- Następnie dodać podsmażoną kalarepę z cebulą i gotować około 10 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
- W międzyczasie dodać kurkumę i gałkę muszkatołową.
- Na koniec dodać śmietanę wymieszaną z gorącym płynem z garnka, wrzucić posiekany koperek, doprawić do smaku pieprzem i solą, całość zagotować.
-
Zupa świetnie smakuje z chrupiącą bagietką.
nigdy nie jadlam takiej zupy, pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńBardzo smaczna, prosta i szybka w przygotowaniu lekka zupa.
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis i polecam niezdecydowanym 😋😉
Dziękuję za komentarz 😃 Jestem tego samego zdania 🤗
Usuń