Ciasto makowo-kokosowe z kremem

/ 4

Ciasto makowo-kokosowe z kremem jest jednym z chętniej jedzonych ciast w moim domu. Prosty przepis na ciasto, które idealnie sprawdza się zarówno na świątecznym stole, jak i wśród ciast na innych rodzinnych uroczystościach. Pyszne połączenie smaku kokosa z makiem za pomocą kremu budyniowego. Ciasto makowe z kokosem to sprawdzony deser na każdą okazję.

Ciasto z makiem i wiórkami kokosowymi
Ciasto makowo-kokosowe z kremem za sprawą maku, może kojarzyć się typowo ze świętami. Zapewniam jednak, że świetnie sprawdza się również na deser przy innych mniej lub bardziej wystawnych uroczystościach. Prosty przepis na ciasto makowe z kokosem jest bardzo łatwy do wykonania i świetnie wszystkim smakuje.

Przygotowując ciasto makowo-kokosowe, należy pilnować czasu pieczenia, gdyż zbyt mocno zapieczony placek będzie dość suchy. U mnie ciasto makowe robione było z suchym już zmielonym makiem, ale wiem, że niektórzy dodają mak bez mielenia i ciasto również jest pyszne, chociaż nieco cięższe.
Ciasto makowe z kremem kokosowym
Liczba porcji: 20
Czas przygotowania: 40 minut + pieczenie
Forma o wymiarach: 29 cm x 24 cm x 7 cm

Przepis na ciasto makowo-kokosowe z kremem:

  • 1 szklanka maku (u mnie mielony)
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 8 jajek
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem do ciasta makowego z kokosem:

  • 2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 8 łyżek wiórków kokosowych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła
    Dodatkowo:
  • płatki migdałowe
  • wiórki kokosowe
  • 100 ml przegotowanej zimnej wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 100 ml likieru kokosowego lub adwokat
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.

Jak zrobić ciasto makowo-kokosowe z kremem?

  1. Żółtka oddzielić od białek.
  2. Białka ubić z cukrem na sztywną i lśniącą masę.
  3. Nie przerywając miksowania dodawać po jednym żółtku i roztopione zimne masło.
  4. Następnie dodać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Krótko miksować na wolnych obrotach miksera.
  5. Na koniec łyżką delikatnie wmieszać do masy mak i wiórki kokosowe.
  6. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 170 stopni C przez około 30 - 35 minut, do suchego patyczka.
  8. Po upieczeniu ciasto wystudzić i przekroić na dwa placki.
  9. Spód nasączyć rozmieszaną wodą z likierem i cytryną, posmarować połową kremu.
  10. Drugą część kremu wyłożyć na wierzch i posypać płatkami migdałowymi i wiórkami kokosowymi.
  11. Ciasto schłodzić w lodówce przez co najmniej 2 godziny.

Krem do ciasta makowo-kokosowego:

  1. Jajko roztrzepać ze szklanką mleka, obiema mąkami i wiórkami kokosowymi.
  2. Pozostałe mleko zagotować z cukrem.
  3. Do gotującego się mleka wlać rozmieszane wcześniej mleko z mąką, jajkiem i wiórkami kokosowymi, gotować na małej mocy palnika do uzyskania gęstego budyniu. Podczas gotowania ciągle mieszać.
  4. Ugotowany budyń wystudzić.
  5. Masło utrzeć do białości i nie przerywając ucierania dodawać po łyżce wystudzony budyń. Ucierać do czasu, aż masa będzie miała postać jednolitego i puszystego kremu.

    Zobacz również: ciasto makowe z lukrem.

Komentarze

  1. Czuję, że to będzie moje ulubione ciasto. Na pewno spróbuję je zrobić

    OdpowiedzUsuń
  2. Kokos z makiem już brzmi pysznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj przy takich ciastach miło jest posiedzieć z bliskimi

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady