Ciasto makowe z lukrem

/ 11

Proste ciasto makowe z lukrem na pyszny deser, który sprawdzi się na każdą okazję. Pyszne ciasto z makiem przygotowuje się praktycznie w jednej misce. Makowiec to łatwe ciasto, zawsze wychodzi, jest delikatne i puszyste.

Ciasto z makiem i lukrem
Ciasto makowe z lukrem jest umiarkowanie słodkie, dlatego wielbiciele mocno słodkich wypieków powinni zwiększyć nieco ilość cukru. Przepis na makowiec jest bardzo łatwy do wykonania. U mnie polany jest tylko lukrem, ale można go dodatkowo przełożyć kremem lub konfiturą, wtedy będzie bardziej odświętny i smaczniejszy.

Do tej pory lubiłam ciasta z makiem, które były raczej ciężkie i zawierały dużo maku. Smak i struktura ciasta makowego z lukrem sprawiły, że przekonałam się do tych lżejszych i bardziej delikatnych. Dobre ciasto z makiem nie jest trudne do wykonania, zrobi je nawet osoba z małym doświadczenie w wypiekaniu.
Makowe ciasto z lukrem

Liczba porcji: 20
Czas przygotowania: 20 minut
Wymiary formy: 29 cm x 24 cm x 7 cm lub okrągła o średnicy 28 cm

Składniki na ciasto makowe z lukrem:

  • 200 g masła
  • 220 g cukru
  • 5 jajek (L)
  • 200 g mąki pszennej typ 450
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g mielonego suchego maku

Lukier:

  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżka gorącej wody
  • 2 łyżki soku z cytryny

Jak zrobić ciasto makowe z lukrem?

  1. Masło utrzeć z cukrem na puszystą i gładką masę.
  2. Pod koniec ucierania dodawać po jednym jajku. Ucierać do czasu, aż masa będzie jasna i puszysta.
  3. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i partiami dodać do ciasta. Miksować krótko, aby tylko nie było grudek mąki.
  4. Na koniec dodać mak i wszystko dokładnie wymieszać.
  5. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Na środku można zrobić delikatne wgłębienie/dołek, wtedy po upieczeniu ciasto będzie równe.
  6. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 175 stopni C przez około 25 - 30 minut, do tzw. suchego patyczka.
  7. Po upieczeniu ciasto wystudzić i polać lukrem.
  8. Składniki na lukier ucierać energicznie, aż powstanie lśniąca i jednolita konsystencja. Lukrem od razu polać ciasto, gdyż może zastygnąć.

    Zobacz również: torcik makowy.

Komentarze

  1. Wygląda pysznie, chętnie się poczęstuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O wszem ale jakim cudem jest takie wysokie piekłam teraz i wyszło cienkie

      Usuń
    2. Atak jest pyszne ale cienkie

      Usuń
    3. Może jajka z cukrem nie były utarte do puszystej postaci lub ciasto pieczone było w większej formie.

      Usuń
  2. Takiego makowca jeszcze nigdy nie jadłem ;)!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dawno nie jadłam makowca, muszę to nadrobić.

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy mak trzeba wcześniej wymoczyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, maku nie trzeba moczyć, ale powinien być mielony.

      Usuń
  5. Czy jeśli mam tylko 50g maku mogę resztę zastąpić mąką?

    OdpowiedzUsuń
  6. Ilości mąki lepiej nie zwiększać. Zamiast maku można dodać ze 2 - 3 łyżki wiórków kokosowych.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady