2021-04-16

Ciasto makowe z lukrem

Proste ciasto makowe z lukrem na pyszny deser, który sprawdzi się na każdą okazję. Pyszne ciasto z makiem przygotowuje się praktycznie w jednej misce. Makowiec to łatwe ciasto, zawsze wychodzi, jest delikatne i puszyste.

Ciasto z makiem i lukrem
Ciasto makowe z lukrem jest umiarkowanie słodkie, dlatego wielbiciele mocno słodkich wypieków powinni zwiększyć nieco ilość cukru. Przepis na makowiec jest bardzo łatwy do wykonania. U mnie polany jest tylko lukrem, ale można go dodatkowo przełożyć kremem lub konfiturą, wtedy będzie bardziej odświętny i smaczniejszy.

Do tej pory lubiłam ciasta z makiem, które były raczej ciężkie i zawierały dużo maku. Smak i struktura ciasta makowego z lukrem sprawiły, że przekonałam się do tych lżejszych i bardziej delikatnych. Dobre ciasto z makiem nie jest trudne do wykonania, zrobi je nawet osoba z małym doświadczenie w wypiekaniu.
Makowe ciasto z lukrem

Liczba porcji: 20
Czas przygotowania: 20 minut
Wymiary formy: 29 cm x 24 cm x 7 cm lub okrągła o średnicy 28 cm

Składniki na ciasto makowe z lukrem:

  • 200 g masła
  • 220 g cukru
  • 5 jajek (L)
  • 200 g mąki pszennej typ 450
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g mielonego suchego maku

Lukier:

  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżka gorącej wody
  • 2 łyżki soku z cytryny

Jak zrobić ciasto makowe z lukrem?

  1. Masło utrzeć z cukrem na puszystą i gładką masę.
  2. Pod koniec ucierania dodawać po jednym jajku. Ucierać do czasu, aż masa będzie jasna i puszysta.
  3. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i partiami dodać do ciasta. Miksować krótko, aby tylko nie było grudek mąki.
  4. Na koniec dodać mak i wszystko dokładnie wymieszać.
  5. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Na środku można zrobić delikatne wgłębienie/dołek, wtedy po upieczeniu ciasto będzie równe.
  6. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 175 stopni C przez około 25 - 30 minut, do tzw. suchego patyczka.
  7. Po upieczeniu ciasto wystudzić i polać lukrem.
  8. Składniki na lukier ucierać energicznie, aż powstanie lśniąca i jednolita konsystencja. Lukrem od razu polać ciasto, gdyż może zastygnąć.

    Zobacz również: torcik makowy.

6 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie, chętnie się poczęstuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiego makowca jeszcze nigdy nie jadłem ;)!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dawno nie jadłam makowca, muszę to nadrobić.

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy mak trzeba wcześniej wymoczyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, maku nie trzeba moczyć, ale powinien być mielony.

      Usuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

Drukuj

strzałka do góry