2021-04-16

Ciasto makowe z lukrem

Proste ciasto makowe z lukrem na pyszny deser, który sprawdzi się na każdą okazję. Pyszne ciasto z makiem przygotowuje się praktycznie w jednej misce. Makowiec to łatwe ciasto, zawsze wychodzi, jest delikatne i puszyste.

Ciasto z makiem i lukrem
Ciasto makowe z lukrem jest umiarkowanie słodkie, dlatego wielbiciele mocno słodkich wypieków powinni zwiększyć nieco ilość cukru. Przepis na makowiec jest bardzo łatwy do wykonania. U mnie polany jest tylko lukrem, ale można go dodatkowo przełożyć kremem lub konfiturą, wtedy będzie bardziej odświętny i smaczniejszy.

Do tej pory lubiłam ciasta z makiem, które były raczej ciężkie i zawierały dużo maku. Smak i struktura ciasta makowego z lukrem sprawiły, że przekonałam się do tych lżejszych i bardziej delikatnych. Dobre ciasto z makiem nie jest trudne do wykonania, zrobi je nawet osoba z małym doświadczenie w wypiekaniu.
Makowe ciasto z lukrem

Liczba porcji: 20
Czas przygotowania: 20 minut
Wymiary formy: 29 cm x 24 cm x 7 cm lub okrągła o średnicy 28 cm

Składniki na ciasto makowe z lukrem:

  • 200 g masła
  • 220 g cukru
  • 5 jajek (L)
  • 200 g mąki pszennej typ 450
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g mielonego suchego maku

Lukier:

  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżka gorącej wody
  • 2 łyżki soku z cytryny

Jak zrobić ciasto makowe z lukrem?

  1. Masło utrzeć z cukrem na puszystą i gładką masę.
  2. Pod koniec ucierania dodawać po jednym jajku. Ucierać do czasu, aż masa będzie jasna i puszysta.
  3. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i partiami dodać do ciasta. Miksować krótko, aby tylko nie było grudek mąki.
  4. Na koniec dodać mak i wszystko dokładnie wymieszać.
  5. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Na środku można zrobić delikatne wgłębienie/dołek, wtedy po upieczeniu ciasto będzie równe.
  6. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 175 stopni C przez około 25 - 30 minut, do tzw. suchego patyczka.
  7. Po upieczeniu ciasto wystudzić i polać lukrem.
  8. Składniki na lukier ucierać energicznie, aż powstanie lśniąca i jednolita konsystencja. Lukrem od razu polać ciasto, gdyż może zastygnąć.

    Zobacz również: torcik makowy.

4 komentarze:

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

Drukuj

strzałka do góry