2021-04-10

Surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem kiszonym

Soczysta surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem kiszonym to zdrowy i pyszny dodatek do obiadu. Zdrowa i bardzo smaczna surówka z kapusty pekińskiej. Szybka surówka do obiadu z kapusty pekińskiej, która na pewno posmakuje osobom dbającym o zdrowe odżywianie.

Kapusta pekińska z ogórkiem i koperkiem
Surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem kiszonym jest bardzo soczysta i można ją od razu podawać. Nie wymaga długiego oczekiwania, gdyż wszystkie składniki w połączeniu z sosem jogurtowym nadają się do natychmiastowego jedzenia. Surówka do obiadu z kapusty pekińskiej jest na każdą kieszeń, gdyż jej składniki są ogólnie dostępne i niezbyt drogie.

Surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem kiszonym jest tak soczysta i pyszna, że podczas robienia znika jej prawie połowa. Każdy tylko próbuje, ale oczywiście na jednej próbie się nie kończy i tak tylko jeszcze raz spróbuję i do obiadu jakoś tak mało zostaje 😀

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej dość często modyfikuję, dodając lub wymieniając różne składniki, ale po pewnym czasie zawsze wracam do wersji z ogórkiem kiszonym. Takie połączenie składników jest chyba najsmaczniejsze.
Kapusta pekińska z ogórkiem kiszonym
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 20 minut

Składniki na surówkę z kapusty pekińskiej z ogórkiem kiszonym:

  • 1 kapusta pekińska
  • 5 - 6 małych ogórków kiszonych
  • wiązka koperku
  • 2 - 3 cebule dymki ze szczypiorkiem
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 3 - 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego lub winnego
  • 1/2 łyżeczki miodu lub cukru trzcinowego
  • pieprz i sól do smaku

Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej z ogórkiem kiszonym?

  1. Kapustę pekińską pokroić na cienkie i niezbyt długie paseczki.
  2. Ogórki pokroić w cienkie półplasterki.
  3. Cebulę dymkę ze szczypiorkiem drobno pokroić.
  4. Łodygi selera pokroić na cieniutkie plasterki.
  5. Koperek drobno posiekać.
  6. Składniki wymieszać i oprószyć delikatnie solą.
  7. Jogurt, sok z cytryny, ocet i miód lub cukier dokładnie wymieszać, aby wszystkie składniki się rozpuściły i połączyły.
  8. Sosem polać warzywa, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku pieprzem i solą.
  9. Surówka może być podawana od razu po przygotowaniu, gdyż nie wymaga oczekiwania, aż zmięknie.

    Zobacz również: kapusta pekińska z kiszonym ogórkiem.

5 komentarzy:

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

Drukuj

strzałka do góry