Sprawdzamy, czym wyróżniają się dobre wódki ziemniaczane

/ 0

W większości sięgamy po wódki na bazie zbóż, takich jak pszenica czy kukurydza. Mało kto wie jednak o tym, że wódki na bazie ziemniaka oferują zupełnie inny profil smakowy. Dobre wódki z ziemniaka to synonim delikatnego, wręcz subtelnego smaku, co pozytywnie wpływa na ich pijalność. Czym jeszcze się wyróżniają?

Wódka, kiełbasa, chleb

Które wódki są z ziemniaków?

Wódki z ziemniaków zdecydowanie odznaczają się na tle innych kremowością oraz walorami smakowymi. Do ich produkcji wybierane są warzywa wysokiej jakości o dużej zawartości skrobi. To właśnie ten składnik stoi za ich wyjątkowością. Często mówi się, że wódki nie różnią się od siebie smakiem, czemu zaprzecza profil smakowy tego rodzaju alkoholu.

Ziemniaczanej bazy używa się zarówno do wódek czystych jak i gatunkowych, czyli, innymi słowy, smakowych. W pigwówce orzechówce czy wiśniówce oprócz wody i spirytusu rektyfikowanego znajdziemy także składniki, które dodatkowo zmieniają smak i aromat oraz jeszcze bardziej łagodzą dość intensywny smak.

Dobre wódki ziemniaczane

W skład dobrych wódek ziemniaczanych koniecznie muszą wchodzić wysokiej jakości ziemniaki o dużej zawartości skrobi: jest to większa część sukcesu jeśli chodzi o produkcję tego trunku. Składniki są dokładnie czyszczone i parowane, a następnie rozkłada się je do cukrów prostych w procesie zacierania: w taki właśnie sposób upłynnia się skrobia.

Kolejno nadchodzi czas na fermentację przy użyciu drożdży, destylację i w końcu rektyfikację. Całość zakończona jest dodaniem wody i rozlaniem do butelek, które trafiają na sklepowe półki. Przy produkcji stosuje się wiele zasad: w Europie narzuca je rozporządzenie Parlamentu Europejskiego 110/2008 z dnia 15 stycznia 2008 roku.

Polska wódka ziemniaczana

Na półkach sklepowych możemy obecnie znaleźć coraz więcej wódek ziemniaczanych pochodzących z różnych krajów; bez wątpienia na ich tle wyróżniają się jednak propozycje z Polski. Ziemniaki, które uprawiane są na polskich terenach, przedstawiają wysoką jakość oraz są bogate w skrobię, co przekłada się na jakość alkoholi.

Na szczególną uwagę zasługują propozycje z regionu wielkopolskiego, który znany jest z upraw tych warzyw. Wódki na ich bazie są doskonałym kandydatem na wszelkiego rodzaju imprezy okolicznościowe: mają szansę wpisać się w gusta wszystkich gości. Takie wódki znajdziemy na przykład na:
https://krest.pl/pl/wodki/wodka-miler-spirits.

Drink z wódki

Wódka ze spirytusu ziemniaczanego

Komu można polecić ten typ wódki? Z pewnością jego fanami mogą zostać ci, którzy nie przepadają za zbyt intensywnym smakiem alkoholu i są zainteresowani wysoką pijalnością trunku. Ziemniaczana wódka będzie też doskonałą propozycją dla tych, którzy zamiast picia jej w czystej postaci wolą raczyć się różnego rodzaju alkoholowymi drinkami. To także świetny pomysł na imprezy okolicznościowe, gdzie mamy do czynienia z różnymi preferencjami i gustem zaproszonych gości.

Atutem tego alkoholu jest też atrakcyjna cena. Butelka najwyższej jakości wódki ziemniaczanej jest o wiele bardziej przystępna cenowo, niż wybrane alkohole starzone.

*artykuł zewnętrzny

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady