Dżem z jabłek niskosłodzony

Najlepszy dżem z jabłek niskosłodzony, jaki do tej pory robiłam. Dżem z kawałeczkami jabłek, który bardzo prosto się przygotowuje i świetnie smakuje. Dżem z jabłek świetnie sprawdza się jako zdrowy deser, nadzienie do naleśników, do przekładania ciasta, zapiekania z ryżem lub jako dodatek do pieczywa na śniadanie. Domowy dżem z jabłek jest zdrowy, gdyż zawiera mniej cukru, niż ten ze sklepu, dlatego warto zrobić go samemu.

Dżem z jabłek z małą ilością cukru
Dżem z jabłek niskosłodzony jest uwielbiany przez wszystkich w moim domu. Niezbyt słodka marmolada z kawałeczkami jabłek czasami jest zjadana prosto ze słoika jako zdrowy deser. Dżem jabłkowy jest jednym z przetworów, który najszybciej znika ze spiżarni.

Niskosłodzony dżem jabłkowy przygotowuję ze słodkich jabłek, gdyż zawierają one same w sobie naturalny cukier i robione z nich przetwory nie wymagają dużego dosładzania. Słodkie jabłka zazwyczaj są bardziej soczyste i robione z nich dżemy krócej się gotuje, gdyż pod wpływem wysokiej temperatury szybciej się rozpadają. Z bardzo słodkich jabłek można zrobić nawet dżem jabłkowy bez cukru, dlatego przygotowując dżem z jabłek, które są bardzo słodkie, cukier najlepiej dodawać stopniowo.

Domowe przetwory z jabłek wymagają dodania soku z cytryny, aby jabłka zbyt szybko się nie utleniły i dżem zachował swój jasny kolor. Przepis na dżem jabłkowy najlepiej dostosować do stopnia słodyczy jabłek i swoich upodobań.
Dżem jabłkowy z kawałkami jabłek
Liczba porcji: 4 słoiki po 500 ml
Czas przygotowania: 40 minut + obieranie i krojenie jabłek

Przepis na dżem z jabłek niskosłodzony:

  • 3 kg jabłek
  • 300 - 400 g cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 100 ml wody
Dodatkowo:
  • słoiki z zakrętkami

Jak zrobić dżem z jabłek niskosłodzony?

  1. Jabłka obrać, wyciąć z nich gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Pokrojone jabłka włożyć do garnka z grubym dnem, dodać wodę, sok z cytryny i gotować około 15 minut na średniej mocy panika, co pewien czas zamieszać. Część jabłek można dodać później, wtedy dżem będzie zawierał kawałeczki jabłek. Jeśli jabłka będziemy gotować wszystkie naraz i dodatkowo zdecydujemy się przetrzeć je przez sito, otrzymamy wtedy strukturę gładkiej marmolady.
  3. Następnie dodać cukier i gotować na niezbyt dużej mocy palnika do czasu, aż większość jabłek się rozpadnie, masa zacznie gęstnieć i tworzyć dżem z kawałeczkami jabłek.
  4. Czyste i wyparzone wrzątkiem słoiki napełnić bardzo gorącym dżemem i zakręcić zakrętkami. Słoiki obrócić do góry dnem na deskę, przykryć ścierką i pozostawić do wystygnięcia. Brzegi słoików oraz wnętrze zakrętek musi być czyste i suche.
  5. Słoiki po wystudzeniu sprawdzić, czy są zamknięte i mają pokrywki lekko wklęsłe. Pukając z góry w zakrętkę zamkniętego słoika z dżemem, powinien być głuchy odgłos.
  6. Dżem z jabłek przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

    Zobacz również: dżem z jabłek.

Komentarze

  1. Przepis świetny, zawiera tylok naturalny cukier, zatem idealnie będzie się sprawdzał dla małych dzieci.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno nie robiłam takich dżemów, Muszę zrobić chociaż parę słoików

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady