Dżem z jabłek niskosłodzony

Najlepszy dżem z jabłek niskosłodzony, jaki do tej pory robiłam. Dżem z kawałeczkami jabłek, który bardzo prosto się przygotowuje i świetnie smakuje. Dżem z jabłek świetnie sprawdza się jako zdrowy deser, nadzienie do naleśników, do przekładania ciasta, zapiekania z ryżem lub jako dodatek do pieczywa na śniadanie. Domowy dżem z jabłek jest zdrowy, gdyż zawiera mniej cukru, niż ten ze sklepu, dlatego warto zrobić go samemu.

Dżem z jabłek z małą ilością cukru
Dżem z jabłek niskosłodzony jest uwielbiany przez wszystkich w moim domu. Niezbyt słodka marmolada z kawałeczkami jabłek czasami jest zjadana prosto ze słoika jako zdrowy deser. Dżem jabłkowy jest jednym z przetworów, który najszybciej znika ze spiżarni.

Niskosłodzony dżem jabłkowy przygotowuję ze słodkich jabłek, gdyż zawierają one same w sobie naturalny cukier i robione z nich przetwory nie wymagają dużego dosładzania. Słodkie jabłka zazwyczaj są bardziej soczyste i robione z nich dżemy krócej się gotuje, gdyż pod wpływem wysokiej temperatury szybciej się rozpadają. Z bardzo słodkich jabłek można zrobić nawet dżem jabłkowy bez cukru, dlatego przygotowując dżem z jabłek, które są bardzo słodkie, cukier najlepiej dodawać stopniowo.

Domowe przetwory z jabłek wymagają dodania soku z cytryny, aby jabłka zbyt szybko się nie utleniły i dżem zachował swój jasny kolor. Przepis na dżem jabłkowy najlepiej dostosować do stopnia słodyczy jabłek i swoich upodobań.
Dżem jabłkowy z kawałkami jabłek
Liczba porcji: 4 słoiki po 500 ml
Czas przygotowania: 40 minut + obieranie i krojenie jabłek

Przepis na dżem z jabłek niskosłodzony:

  • 3 kg jabłek
  • 300 - 400 g cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 100 ml wody
Dodatkowo:
  • słoiki z zakrętkami

Jak zrobić dżem z jabłek niskosłodzony?

  1. Jabłka obrać, wyciąć z nich gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Pokrojone jabłka włożyć do garnka z grubym dnem, dodać wodę, sok z cytryny i gotować około 15 minut na średniej mocy panika, co pewien czas zamieszać. Część jabłek można dodać później, wtedy dżem będzie zawierał kawałeczki jabłek. Jeśli jabłka będziemy gotować wszystkie naraz i dodatkowo zdecydujemy się przetrzeć je przez sito, otrzymamy wtedy strukturę gładkiej marmolady.
  3. Następnie dodać cukier i gotować na niezbyt dużej mocy palnika do czasu, aż większość jabłek się rozpadnie, masa zacznie gęstnieć i tworzyć dżem z kawałeczkami jabłek.
  4. Czyste i wyparzone wrzątkiem słoiki napełnić bardzo gorącym dżemem i zakręcić zakrętkami. Słoiki obrócić do góry dnem na deskę, przykryć ścierką i pozostawić do wystygnięcia. Brzegi słoików oraz wnętrze zakrętek musi być czyste i suche.
  5. Słoiki po wystudzeniu sprawdzić, czy są zamknięte i mają pokrywki lekko wklęsłe. Pukając z góry w zakrętkę zamkniętego słoika z dżemem, powinien być głuchy odgłos.
  6. Dżem z jabłek przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

    Zobacz również: dżem z jabłek.

Komentarze

  1. Przepis świetny, zawiera tylok naturalny cukier, zatem idealnie będzie się sprawdzał dla małych dzieci.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno nie robiłam takich dżemów, Muszę zrobić chociaż parę słoików

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *