Bitki z szynki w sosie pomidorowym

/ 5

Bitki z szynki w sosie pomidorowym to smaczny i prosty do przygotowania domowy obiad. Łatwo dostępne składniki, a do gotowania potrzebne są tylko minimalne zdolności kulinarne. Dzięki pomidorom obiad wychodzi lekkostrawny i zdrowy, a dodatkowo chude mięso szynki zawiera dużo białka.

Szynka w pomidorowym sosie
Bitki z szynki w sosie pomidorowym są jednym z chętniej przygotowywanych posiłków na obiad. Szynka jest jedną z mniej tłustych części spośród mięsa wieprzowego i w połączeniu z pomidorami, tworzy smaczne i pożywne danie. Domowy obiad, którego smak długo się pamięta i chętnie się do niego wraca.

Szynka wieprzowa jest mięsem, które po obsmażeniu nie wymaga długiego duszenia i świetnie pasuje do sosu pomidorowego. Nie zapomnijcie tylko szynki wcześniej obsmażyć, aby mięso zachowało swój smak w środku. Przepis na bitki z szynki wymaga nie tylko dobrej jakości mięsa, ale i dobrej passaty pomidorowej. Do sosu najlepsza jest passata z włoskich pomidorów pellati, można również wykorzystać dobrej jakości krojone pomidory z puszki.
Szynka w pomidorach
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 70 minut

Przepis na bitki z szynki w sosie pomidorowym:

  • 1200 g szynki wieprzowej
  • 2 marchewki
  • 1 papryka
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 350 ml passaty pomidorowej lub puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • mały pęczek natki pietruszki
  • mały pęczek koperku
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • sól do smaku (u mnie 2 łyżeczki)
  • pieprz naturalny do smaku (u mnie 1 łyżeczka)

Jak zrobić bitki z szynki w sosie pomidorowym?

  1. Cebule i czosnek obrać drobno pokroić i podsmażyć na kilku łyżkach oliwy.
  2. Mięso pokroić w plastry o grubości 1 cm, roztłuc je tłuczkiem i krótko obsmażyć na patelni z odrobiną tłuszczu na dość dużej mocy palnika.
  3. Obsmażone mięso przełożyć do głębokiej patelni lub garnka i zalać gorącą wodą tak, aby mięso nie wystawało ponad jej powierzchnię. Dodać podsmażoną cebulę z czosnkiem, liście laurowe i dusić pod przykryciem przez około 25 minut.
  4. Następnie dodać drobno pokrojoną marchewkę, którą wcześniej można również podsmażyć. Przyprawić majerankiem, bazylią, oregano, papryką słodką i solą, dusić około 15 minut.
  5. Gdy mięso i marchew będą miękkie, dodać bardzo drobno posiekaną paprykę, posiekany koperek i pietruszkę oraz passatę pomidorową z koncentratem. Przyprawić pieprzem ziołowym i naturalnym do smaku.
  6. Gotować bez przykrycia około 15 minut, aż sos zacznie delikatnie gęstnieć i wszystkie składniki będą miękkie.
  7. Na koniec przyprawić do smaku pieprzem i solą.
  8. Jeśli chcemy, aby sos miał gładką konsystencję, to po wyjęciu mięsa wszystko zblendować.
  9. Podawać z tłuczonymi ziemniakami, makaronem lub ryżem.

    Zobacz również: bitki z szynki w sosie cebulowym

Komentarze

  1. Pyszne mięsne danie na obiad. I ten sosik. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W sosie pomidorowym jeszcze nie robiłam. Z chęcią spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł na obiad. Nie robiłam jeszcze z sosem pomidorowym

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszny pomysł na obiad. W pomidorowym sosie nie robiłam jeszcze

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *