Miodownik biszkoptowy

/ 6

Przepis na najlepszy miodownik biszkoptowy z kremem. Ciasto z miodem, które jest mięciutkie i długo zachowuje świeżość i smak. Umiarkowanie słodkie ciasto miodowe na pewno zrobi furorę na każdym przyjęciu. Prosty przepis na biszkopt miodowy przekładany kremem z kaszy manny.

Puszysty miodownik z kremem
Miodownik biszkoptowy uważam obecnie za najlepsze ciasto z miodem. Długo szukałam receptury na prosty przepis na biszkopt miodowy i w końcu mam. Ciasto miodowe z kremem z tego przepisu wychodzi rewelacyjne, jest delikatnie wilgotne, miękkie i puszyste. Świetnie się kroi i długo zachowuje świeżość.

Miodownik biszkoptowy będzie taki, jak opisałam, jeśli zachowamy recepturę podaną w przepisie i nie przekroczymy czasu pieczenia. Zbyt długie pieczenie może sprawić, że ciasto biszkoptowe z miodem będzie suche i twarde.
Miodownik biszkoptowy z kremem z kaszy manny
Liczba porcji: 20
Czas przygotowania: 50 minut + studzenie
Forma z piekarnika: 46 cm x 38 cm

Przepis na miodownik biszkoptowy:

Ciasto na biszkopt z miodem:

  • 160 g masła
  • 180 g miodu naturalnego (1/2 szklanki)
  • 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 jajka
  • 150 g cukru (3/4 szklanki)
  • 250 g mąki (2 szklanki)
  • szczypta soli

Krem z kaszy manny:

  • 90 g kaszy manny (7 łyżek)
  • 1/2 szklanki cukru (100 g)
  • 750 ml mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 200 g masła
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.

Jak zrobić miodownik biszkoptowy?

Ciasto biszkoptowe z miodem:

  1. Na małej mocy palnika, w średniej wielkości garnuszku ciągle mieszając rozpuścić masło i miód, aby była jednolita konsystencja.
  2. Następnie dodać sodę oczyszczoną i na małej mocy palnika podgrzewać ciągle mieszając, aż masa będzie miała intensywny karmelowy kolor. Po dodaniu sody masa przez pewien czas będzie mocno się pienić, ale tak ma być.
  3. Masę karmelową przelać do miski i mieszać, aż przestanie się pienić, po czym wystudzić do temperatury pokojowej.
  4. Jajka ubić na gęstą i puszystą masę, dodając po kilka łyżek cukru i sól.
  5. Nie przerywając ubijania dodawać cienkim strumieniem wystudzony karmel.
  6. Do masy dodać przesianą mąkę i delikatni, ale dokładnie wymieszać trzepaczką, aby w masie nie było grudek mąki.
  7. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy i równomiernie rozprowadzić, aby po upieczeniu powstał cienki i równy miodowy blat.
  8. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez około 15 - 18 minut, do tzw. suchego patyczka.
  9. Po upieczeniu, ciasto w formie wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut do lekkiego przestudzenia. Następnie ciasto wyjąć z formy na kratkę, zdjąć papier i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
  10. Po wystudzeniu odkroić z każdej strony blatu miodowego 0,5 cm paski ciasta, a biszkopt przekroić na 2 równe części.
  11. Odkrojone paski miodownika posiekać w rozdrabniaczu lub drobno pokruszyć w palcach, aby powstała posypka na ciasto.
  12. Krem podzielić na 3 części. Jedną jego część rozsmarować na biszkopcie i przykryć drugim blatem. Drugą częścią kremu posmarować wierzch miodownika, a trzecią pokryć boki.
  13. Miodownik biszkoptowy posypać rozdrobnionym wcześniej ciastem, najpierw z wierzchu, a później boki.
  14. Jeśli chcemy otrzymać miodownik 3-warstwowy, taki jak na zdjęciu, to trzeba zrobić drugi taki sam placek biszkoptowy. Wtedy z dwóch biszkoptów wykroić 3 równe blaty, a pozostałe ciasto przeznaczyć na pokruszenie i degustację.
  15. W wersji wyższej kremu wystarcza na posmarowanie blatów w środku i z wierzchu, a boki pozostają bez kremu.
  16. Według mnie miodownik biszkoptowy składający się z 2 warstw ciasta, również prezentuje się dobrze i nawet łatwiej się z nim obchodzić.

Krem do miodownika:

  1. Do mleka dodać cukier i ciągle mieszając zagotować.
  2. Do gotującego się mleka wsypać powoli kaszę i ciągle mieszając trzepaczką gotować, aż zgęstnieje.
  3. Ugotowaną kaszę przykryć ręcznikiem papierowym i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
  4. Masło utrzeć mikserem na puszysty krem, nie przerywając ucierania dodawać po łyżce wystudzoną kaszę i wanilię, aby powstała jednolita kremowa konsystencja.

    Zobacz również: ciasto miodowe.

Komentarze

  1. Czy biszkopt wychodzi twardy? Może powinnam go nasączyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miodownik biszkoptowy według mnie jest wystarczająco wilgotny i nie trzeba go dodatkowo nasączać. Krem z kaszy manny również dodaje ciastu wilgoci.

      Usuń
  2. Kocham to ciasto od najmłodszych lat 😍
    Wygląda cudownie. Od samego patrzenia nabrałam ochoty na to cudo 🧡

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję 😘 Również bardzo je lubię i chyba najbardziej ze wszystkich ciast z miodem 😀

      Usuń
  3. Miodownik kojarzy mi się z wypiekami babci mojego męża. :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *