Sernik bez pieczenia z galaretkami i truskawkami

/ 2

Sernik bez pieczenia z galaretkami i truskawkami jest jednym z częściej przygotowywanych ciast na deser w okresie letnim. Prosty przepis na sernik z truskawkami, który na pewno potrafi zrobić każdy. Sernik na zimno robi się dość szybko i nie wymaga od nas dużych umiejętności, ale raczej cierpliwości w oczekiwaniu na, to kiedy zastygnie i można będzie go w końcu zjeść.

Sernik na zimno z truskawkami i galaretką
Sernik bez pieczenia z galaretkami i truskawkami jest bardzo łatwy do zrobienia, gdyż jego podstawą są galaretki. Przepis na deser jest prosty, ale sernik na zimno wymaga nieco cierpliwości, gdyż trzeba ciągle czekać, kiedy to galaretki wystygną, a później, kiedy sam sernik z truskawkami zastygnie.

Sernik z galaretkami nie jest bardzo słodki, dlatego osoby lubiące bardziej słodkie desery, powinny do sernika dodać więcej cukru pudru. Smak galaretek dodanych do sera można zmienić. U mnie najczęściej sernik bez pieczenia jest robiony z galaretkami cytrynowymi lub agrestowymi, gdyż dodają one lekkiego odświeżenia.

Sernik bez pieczenia musi być zrobiony z dojrzałymi i suchymi truskawkami, wtedy będzie miał odpowiedni smak i konsystencję. Sok z przekrojonych truskawek w połączeniu z serem powoduje jego fermentację, dlatego przed położeniem truskawek na sernik pokryć go cienką warstwą galaretki, a dopiero później wylewać pozostałą jej część.
Sernik z galaretkami i truskawkami bez pieczenia
Liczba porcji: 16
Czas przygotowania: 45 minut + chłodzenie
Czas pieczenia: bez pieczenia
Wartość kaloryczna: 100 g = 132 kcal
Kategoria: deser
Dieta: wegetariańska
Forma o średnicy 28 cm

Przepis na sernik bez pieczenia z galaretkami i truskawkami

Składniki na sernik bez pieczenia z galaretkami i truskawkami:

  • 1 kg mielonego białego sera (może być z wiaderka)
  • 8 - 10 łyżek cukru pudru
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 2 galaretki truskawkowe

Spód do sernika:

  • 150 g herbatników kakaowych
  • 100 g masła
Dodatkowo:
450 - 500 g świeżych truskawek

Do odmierzania używam: łyżki - 15 ml.

Jak zrobić sernik bez pieczenia z galaretkami i truskawkami?

  1. Herbatniki rozdrobnić i wymieszać z roztopionym masłem, aby powstała masa przypominająca mokry piasek. Masę przełożyć na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie wyrównać za pomocą łyżki.
  2. Galaretki cytrynowe rozpuścić w 400 ml wrzątku i wystudzić. Galaretki po wystygnięciu dość szybko tężeją, dlatego trzeba pilnować, aby nie przegapić i na czas połączyć je z serem. Odpowiednia konsystencja galaretki jest wtedy, gdy zaczyna lekko przyklejać się do łyżki, ale jeszcze nie zastyga.
  3. Ser zmiksować z cukrem pudrem i nie przerywając miksowania dodawać lekko tężejące galaretki. Miksować do czasu, aż masa serowa połączy się z galaretkami.
  4. Ser przełożyć na herbatniki do wcześniej przygotowanej formy, wyrównać i wstawić na 30 minut do lodówki.
  5. Galaretki truskawkowe rozpuścić w 700 ml wrzątku i wystudzić.
  6. Truskawki oczyścić i po umyciu osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie wszystkie truskawki przekroić na pół.
  7. Kilkoma łyżkami wystudzonej galaretki posmarować wierzch sernika i poukładać na nim truskawki, po czym zalać pozostałą galaretką.
  8. Sernik z truskawkami i galaretkami wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin, aby zastygł.

    Zobacz również: sernik z mascarpone bez pieczenia.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady