Pizza z pieczarkami i salami

/ 1

Najlepsza domowa pizza z pieczarkami i salami na cienkim spodzie. Pizza po upieczeniu jest lekko chrupiąca z wierzchu i miękka w środku. Umiarkowana ilość dodatków sprawia, że roztopiona mozzarella dobrze je trzyma, pizza tworzy całość i nic z niej nie spada podczas jedzenia. Przepis na ciasto do pizzy jest prosty, ale wymaga ciepła i nieco cierpliwości podczas wyrabiania i wyrastania ciasta. Bardzo ważne są również dobrej jakości dodatki.

Pizza domowa z mozzarellą, pieczarkami i salami
Pizza z pieczarkami i salami, aby była smaczna, musi być przygotowana z dobrze wyrobionego ciasta i dobrej jakości produktów tworzących dodatki. Ciasto na pizzę wymaga dobrego wyrobienia, które może zająć nawet 30 minut. Czas zagniatania ciasta na pizzę zależy od tego, ile mamy siły w rękach i temperatury otoczenia. Pierwsze kilka minut wyrabiania, można wykonać hakiem robota, ale później ciasto najlepiej wyrabiać dłońmi.

Dodatki do pizzy należy kroić cienko i nie mogą być bardzo wilgotne. Moim sposobem na wyciągnięcie wilgoci z pieczarek i cebuli, jest ich cienkie pokrojenie i posypanie solą. Sól po około 20 minutach wyciąga płyn, który trzeba odsączyć.

Przygotowując domową pizzę, bardzo ważnym składnikiem jest sos, którym będzie posmarowany spód do pizzy. To od sosu zazwyczaj zależy smak i struktura pizzy. Sos do pizzy musi być gęsty i dobrze odparowany, gdyż to on wpływa na wilgotność całej pizzy. Zbyt rzadki sos lub zbyt duża jego ilość na cieście sprawi, że ciasto będzie wilgotne, gumowe i niewypieczone. Ciasto na pizzę powinno być tylko delikatnie sosem posmarowane, a nie polane. W tym przypadku mniej znaczy lepiej.

Bardzo ważną sprawą w przypadku pieczenia pizzy w domu, jest temperatura pieczenia. Najlepsza pizza wychodzi ze specjalnego pieca, ale mało kto taki piec posiada. Zachowując kilka zasad, w domowym piekarniku również wypieczemy dobrą pizzę. Najważniejsze, aby pizzę piec krótko w wysokiej temperaturze i zawsze wkładać do wcześniej rozgrzanego piekarnika i formy.

W przepisie wykorzystałam produkty dostępne w sklepie restauracji Schronisko Bukowina. Oferta sklepu jest bardzo bogata i są tam zarówno produkty marki własnej, jak i oryginalne włoskie produkty sprowadzane prosto z Włoch, takie jak np. użyte w przepisie włoskie salami i pomidory pelati oraz włoska mozzarella wędzona.
Pizza z pomidorami pelati i włoskim salami
Liczba porcji: 2 pizze o średnicy około 30 cm
Czas przygotowania: 30 minut + wyrastanie i pieczenie

Przepis na pizzę z pieczarkami i salami:

Ciasto na pizzę:

  • 450 g mąki pszennej typ 00 lub 405 (około 2,5 szklanki)
  • 20 g świeżych drożdży
  • 250 - 300 ml ciepłej wody
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

Dodatki do pizzy:

  • 150 g pieczarek
  • 1/2 papryki
  • 100 g włoskiego salami Golosetto
  • 1 cebula
  • 1 papryczka chili
  • 150 g mozzarelli do pizzy
  • 1 łyżeczka oregano

Sos pomidorowy do pizzy:

  • 1 puszka włoskich pomidorów pelati Strianese
  • 2 ząbki świeżego czosnku lub 1 łyżeczka granulowanego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.
Pizza domowa przed pieczeniem i po upieczeniu

Jak zrobić pizzę z pieczarkami i salami?

Przygotowanie ciasta na pizzę:

  1. W kubku ze 100 ml ciepłej wody rozmieszać drożdże, cukier i łyżkę mąki. Kubek przykryć ręcznikiem papierowym i odstawić w ciepłe miejsce, aby drożdże podwoiły swoją objętość.
  2. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże, oliwę i mieszać łyżką, dodając stopniowo pozostałą ciepłą wodę.
  3. Następnie dodać sól i zagniatać ciasto na pizzę dłonią lub hakiem robota do czasu, aż ciasto będzie miękkie, elastyczne i zacznie odklejać się od dłoni lub haka. Wodę dodawać stopniowo, gdyż w zależności od stopnia wilgotności mąki, czasami trzeba dodać jej mniej lub nieco więcej. Nie dosypywać mąki, gdyż ciasto zawsze na początku się mocno przykleja do rąk, a dopiero pod wpływem zagniatania staje się elastyczne.
  4. Wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć ścierką, aby nie schło i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Czas wyrastania jest uzależniony od temperatury, jaka jest w kuchni. Jeśli nie mamy ciepłego miejsca do wyrastania ciasta na pizzę to, można wykorzystać piekarnik. Piekarnik nagrzać do około 40 stopni C, wyłączyć grzanie, pozostawiając w piekarniku tylko zapalone światełko i wstawić na około 30 minut przykrytą ścieką miskę z ciastem.
  5. Ciasto po wyrośnięciu jeszcze raz krótko zagnieść, aby je odgazować.
  6. Ciasto na pizzę podzielić na pół i uformować z niego poprzez rozciąganie okrągłe placki o grubości 0,5 cm. Jeśli w kuchni jest ciepło, to zanim rozłożymy na nim wszystkie dodatki, przygotowany spód zacznie nieco wyrastać. Dlatego też spód warto formować ciepłymi dłońmi, a nie wałkować.
  7. Każdy spód posmarować najpierw niewielką ilością wystudzonego sosu, pozostawiając 1 cm rant. Sosem ciasto ma być posmarowane, a nie polane, gdyż zbyt duża ilość sosu za mocno rozmoczy spód i pizza nie będzie dobrze wypieczona.
  8. Następnie posypać drobno pokrojonym serem, równomiernie rozłożyć plastry salami, pieczarki, cebulę i drobno pokrojone obie papryki. Wierzch pizzy przed włożeniem do piekarnika oprószyć oregano. W liczbie dodatków zachować umiar, gdyż duża ich ilość za mocno obciąży ciasto i pizza się odpowiednio nie upiecze.
  9. Pieczarki wcześniej pokroić w cienkie plastry, a cebulę w cienkie pióra. Pokrojone pieczarki i cebulę oprószyć delikatnie solą i odstawić na około 20 minut, aby sól wyciągnęła nadmiar wilgoci. Powstały płyn odcisnąć i wylać.
  10. Ciasto na spód do pizzy najlepiej formować na papierze do pieczenia i dopiero później układać na nim dodatki, wtedy łatwiej razem z papierem przeniesiemy pizzę do rozgrzanego piekarnika.
  11. Piekarnik rozgrzać góra-dół do co najmniej 230 stopni C i piec około 10 - 15 minut, w zależności od grubości ciasta, dodatków i indywidualnych właściwości piekarnika.
  12. Pizzę po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika, gdyż pozostawiona w nim stanie się twarda i gumowa.

Jak zrobić sos do pizzy?

  1. Pomidory włożyć do rondla i rozdrobnić blenderem.
  2. Do pomidorów dodać pozostałe składniki i gotować na niezbyt dużej mocy palnika, aż sos nieco odparuje i zgęstnieje.
  3. Świeży czosnek najpierw przecisnąć przez praskę.
  4. Sos do smarowania ciasta na pizzę wystudzić i doprawić według uznania.

    Zobacz również: pizza domowa z salami.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *