Makaron z kapustą pekińską na szybki obiad

/ 1

Makaron z kapustą pekińską na szybki obiad, który zrobisz po powrocie z pracy w 15 minut. Lekkie i pożywne danie na pewno sprawdzi się latem, gdy w kuchni chcemy spędzać jak najmniej czasu. Prosty przepis na makaron z curry będzie również odpowiedni do pudełka i zabrania do pracy na lunch.

Makaron z curry w kapuście pekińskiej - obiad w 15 minut
Makaron z kapustą pekińską będzie zdrowym i pożywnym daniem na obiad, jeśli ten prosty przepis na makaron zrobimy z dobrej jakości makaronu i mięsa. U mnie tym razem był włoski makaron z semoliny i kiełbaski śląskie. W tym daniu dobrze sprawdza się również makaron pełnoziarnisty i podsmażony z cebulką kurczak lub indyk. Wybierając kiełbasę, trzeba zwrócić uwagę, która jest jak najmniej przetworzona i może być podsmażana. Kiełbasa z wszelkiego rodzaju wypełniaczami i poprawiaczami smaku i wyglądu, po podgrzaniu może zepsuć smak dania i być niestrawna.

Makaron z curry nie ma zbyt dużo sosu, gdyż cały płyn powstały z kapusty wchłonął makaron. Pomimo braku sosu, ale dzięki kapuście pekińskiej danie jest dość wilgotne. Makaron z kapustą pekińską można urozmaicać i robić z dodatkiem np. około 250 ml dobrego przecieru pomidorowego lub passaty pomidorowej, ale tylko wtedy, gdy lubimy smak pomidorowy.
Makaron z kiełbasą i kapustą pekińską
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 15 minut

Przepis na makaron z kapustą pekińską na szybki obiad:

  • 1 kapusta pekińska
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 4 cienkie kiełbaski śląskie lub inne ulubione
  • 1 łyżeczka curry
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz naturalny do smaku
  • 2 - 3 łyżki sosu sojowego
  • 250 g makaronu z pszenicy durum lub pełnoziarnistego
  • olej rzepakowy do smażenia
    Dodatkowo:
  • wok lub głęboka patelnia
Do odmierzania używam: łyżeczki - 5 ml.

Jak zrobić makaron z kapustą pekińską na szybki obiad?

  1. Makaron ugotować al'dente według przepisu na opakowaniu. Wodę na makaron proponuję włączyć w tym samym czasie, gdy rozpoczynamy przygotowanie pozostałych składników.
  2. Kapustę przekroić wzdłuż i pokroić na paski o szerokości 1 cm.
  3. Cebulę przekroić na pół i pokroić w pióra, a czosnek w plasterki.
  4. Natkę pietruszki posiekać.
  5. Kiełbaski śląskie pokroić na plasterki o grubości 2 cm.
  6. Cebule z czosnkiem podsmażyć na oleju.
  7. Następnie dodać kiełbasę i smażyć do lekkiego jej przyrumienienia.
  8. Dodać kapustę pekińską i przyprawy, wszystko dokładnie wymieszać i smażyć do czasu, aż kapusta zmięknie i lekko puści sok.
  9. Po czym dodać odcedzony makaron, wymieszać i jeszcze krótko podsmażać.

    Zobacz również: kapusta pekińska a'la kimchi.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *