Ciasto budyniowe z makiem bez pieczenia
Pyszne i łatwe do zrobienia ciasto budyniowe z makiem bez pieczenia. Prosty przepis na makowiec bez pieczenia, który sprawdzi się jako deser na każdą okazję. Ciasto z makiem i kremem z budyniu jest o umiarkowanej słodyczy. Ciasto budyniowe przygotuje każdy, kto umie zrobić budyń.
Spis treści
Ciasto z makiem i kremem budyniowym bez pieczenia jest jednym z łatwiejszych do przygotowania ciast makowych. Upieczenie tradycyjnego makowca zajmuje nieco czasu, a zrobienie ciasta z makiem przekładanego kremem i herbatnikami jest dość szybkie. Makowiec bez pieczenia nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych, ale sporo cierpliwości. Najpierw trzeba cierpliwie czekać, aż ugotowany budyń dokładnie wystygnie, aby utrzeć go z masłem. Po złożeniu ciasta znów trzeba czekać, aż ciasto bez pieczenia zastygnie i herbatniki zmiękną.
  Przepis na ciasto budyniowe z makiem bez pieczenia
Składniki na ciasto budyniowe z makiem bez pieczenia:
- 2 budynie waniliowe w proszku bez cukru (po 40 g każdy)
 - 6 łyżek cukru
 - 750 ml mleka 3,2%
 - 100 g mielonego suchego maku
 - 200 g masła 82%
 - 450 - 500 g herbatników
 - 150 g czekolady deserowej
 - 70 g śmietanki 30%
 - 50 g orzechów lub migdałów
 
Opis krok po kroku:
Jak zrobić ciasto budyniowe z makiem bez pieczenia?
- W 200 ml zimnego mleka rozmieszać oba budynie.
 - Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Cukier dodawać do bardzo gorącego mleka i mieszać do czasu, aż się rozpuści.
 - Do gotującego się mleka wlać mleko z rozmieszanym budyniem i ciągle mieszając gotować do czasu, aż budyń zgęstnieje. Budyń dobrze się miesza rózgą.
 - Do gęstniejącego budyniu dodać suchy mielony mak i chwilę gotować, aby mak połączył się z masą budyniową.
 - Ugotowaną masę odstawić do całkowitego wystudzenia.
 - Masło zmiksować na puszysty krem, dodając stopniowo wystudzony budyń z makiem. Miksować do czasu połączenia się masła z masą budyniową.
 - Formę wyłożyć herbatnikami, na których rozsmarować cienką warstwę kremu budyniowego z makiem. Na krem wyłożyć herbatniki i tak przekładać do wyczerpania kremu budyniowego.
 - Wierzch ciasta powinna kończyć warstwa herbatników.
 - Ciasto polać polewą z czekolady rozpuszczonej ze śmietanką i posypać posiekanymi orzechami. Czekoladę rozpuszczać w kąpieli wodnej i pilnować, aby jej nie przegrzać.
 - Formę z ciastem wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin.
Zobacz również: ciasto z krakersami bez pieczenia. 





Bardzo lubię ciasta bez pieczenia. :)
OdpowiedzUsuńDzień dobry!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za kolejny ciekawy przepis na blogu. Ciasto budyniowe z makiem bez pieczenia brzmi niezwykle kusząco, zwłaszcza w okresie letnim, kiedy nie zawsze chce nam się włączać piekarnik. Doceniam również fakt, że przepisy są opisywane w sposób przystępny dla osób mniej doświadczonych w kuchni.
Szczególnie interesuje mnie aspekt stosowania naturalnych i sezonowych produktów, o którym Pani wspomina w sekcji "Gotowanie". Czy mogłaby Pani podać przykład, jakie naturalne zamienniki dla typowych składników ciasta (np. budyniu instant) mogłyby sprawdzić się w tym przepisie, aby jeszcze bardziej podkreślić jego zdrowy charakter?
Z pozdrowieniami!
Dzień dobry,
UsuńDziękuję za miłe słowa i jest mi bardzo miło, że korzysta Pani z moich przepisów.
Budyń można zastąpić mąką ziemniaczaną z dodatkiem np. wanilii, która nie zawiera barwników i konserwantów. Sprawdzi się również mąka ryżowa, kokosowa lub kukurydziana, oczywiście w odpowiedniej ilości.
Pozdrawiam serdecznie 🙂