Translate

27 czerwca 2015

Deser warstwowy

Korzystając z obfitości świeżych truskawek, powstał szybki deser warstwowy. Smaki w deserze są znane, ale w takim układzie smakują bardzo przyjemnie. Cudownie jest dotrzeć do ostatniej warstwy kawowej, która jest jak wisienka na torcie. Jej smak długo pozostaje w ustach i jedząc deser, czeka się, kiedy znów do niego się dotrze. Deser o umiarkowanej słodyczy.

Deser z truskawek i kiwi

Składniki:

(3 średnie porcje)
  • 300 g truskawek
  • 3 kiwi
  • 100 g herbatników
  • 200 g serka mascarpone
  • 100 g śmietany 30% (schłodzona)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 7 - 8 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki cukru trzcinowego lub zwykłego
  • 2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy naturalnej

Przygotowanie deseru z truskawek i kiwi:

  1. W 1/2 szklanki gorącej wody rozpuścić kawę z cukrem trzcinowym, wystudzić.
  2. Truskawki umyć i oczyścić z szypułek (odłożyć kilka truskawek do dekoracji). Kiwi obrać ze skórki.
  3. Herbatniki rozdrobnić blenderem, połową wysypać dno szklanek i polać wystudzoną kawą.
  4. Śmietanę ubić z 3 łyżkami cukru pudru, pod koniec dodając serek mascarpone (gdy lubimy bardzo słodkie, dodać więcej cukru). Ma powstać jednolita puszysta masa, połowę wyłożyć na herbatniki z kawą.
  5. Truskawki z łyżką cukru i sokiem z cytryny rozdrobnić w blenderze. Jeśli truskawki są mało słodkie dodać więcej cukru. Wyłożyć na masę z serka.
  6. Na truskawki wysypać pozostałe herbatniki.
  7. Kiwi z 2 - 3 łyżkami cukru rozdrobnić w blenderze i wyłożyć na herbatniki.
  8. Na warstwę z kiwi położyć masę z serka i udekorować przekrojonymi truskawkami.

    Zobacz również: deser z nasionami chia.

1 komentarz:

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: