Translate

poniedziałek, 1 czerwca 2015

Lody cztery smaki


Czy jest ktoś kto w upalne dni nie lubi lodów? Myślę, że taką osobę trudno byłoby znaleźć. Lody proponuję zrobić samemu, wtedy wiemy co jemy. Nie faszerujemy się wszelkiego rodzaju uzdatniaczami i poprawiaczami smaku, wyglądu i lody truskawkowe naprawdę są truskawkowe, a nie o syntetycznym zapachu truskawek. Robione bez maszyny i z wielkim zniecierpliwieniem wśród domowników, kiedy one w końcu się zamrożą. Efekt był pyszny i z wielką przyjemnością  delektowaliśmy się każdym ze smaków lodów. Moim faworytem były lody kiwi + banan i truskawka + mięta.

Składniki:

         Lody kiwi + banan
  • 3 średnie kiwi (dojrzałe, obrać ze skóry)
  • 1 średni banan (dojrzały)
  • 100 ml słodkiej śmietany 30%
  • 2 - 3 łyżki cukru pudru lub trzcinowego
  • 1 łyżka alkoholu
  • 1 łyżka soku z cytryny
          Lody truskawka + mięta
  • 1/2 kg dojrzałych truskawek
  • 1/2 szklanki listków świeżej mięty
  • 3 - 4 łyżki cukru pudru lub trzcinowego
  • 100 ml słodkiej śmietany 30%
  • 1 łyżka alkoholu
  • 1 łyżka soku z cytryny

    Lody truskawka + śmietana
  • 1/2 kg dojrzałych truskawek
  • 200 ml słodkiej śmietany 30%
  • 3 - 4 łyżki cukru pudru lub trzcinowego
  • 1 łyżka alkoholu
  • 1 łyżka soku z cytryny

    Lody jabłko + pomarańcza
  • 2 duże jabłka (obrać ze skóry i drobno pokroić)
  • 3 średnie pomarańcze (wycisnąć sok)
  • 100 ml słodkiej śmietany 30%
  • 1 łyżka alkoholu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 - 4 łyżki cukru pudru lub trzcinowego

    kiwi + banan
    jabłko + pomarańcza


    truskawka + śmietana
    truskawka + mięta





Przygotowanie:
  1. Każdy smak lodów oddzielnie rozdrobnić blenderem na gładką masę. Ilość cukru dostosować do swoich wymagań.
  2. Przelać każdy rodzaj do oddzielnych plastikowych pojemników, wstawić do zamrażarki i tak co 30 - 40 minut wyjmować i mieszać, rozdrabniając blenderem powstające kryształki lodu. Czynność powtarzać do momentu, aż nie będzie możliwa do wykonania.
  3. Przed podaniem zamrożone lody wyjąć na chwilę z zamrażarki by się lekko zluzowały, będą się lepiej nakładać.
  4. Jeśli mamy maszynę do lodów to punkt 2 pominąć i postąpić zgodnie z instrukcją obsługi maszyny.
  5. Można śmietanę zastąpić jogurtem greckim, wtedy lody będą mniej kaloryczne, a nadal bardzo smaczne.

3 komentarze:

  1. Chętnie wypróbuję zestaw kiwi i banan :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Przy takim upale, jak dzisiaj to z chęcią bym spróbowała wszystkich tych lodów, bo temperatura naprawdę jest nie do wytrzymania, a to dopiero początek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Polecam, warto wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Powinno Cię również zainteresować: