Translate

poniedziałek, 1 czerwca 2015

Lody cztery smaki

Domowe lody owocowe w czterech smakach przygotowane bez maszyny. Lody owocowe to najlepszy deser w upalne dni, uwielbiają je dzieci i dorośli.


Domowe lody owocowe

Czy jest ktoś, kto w upalne dni odmówi lodów?

Myślę, że taką osobę trudno byłoby znaleźć. Lody proponuję zrobić samemu, wtedy wiemy, co jemy. Nie faszerujemy się wszelkiego rodzaju uzdatniaczami i poprawiaczami smaku, wyglądu i lody truskawkowe naprawdę są truskawkowe, a nie o syntetycznym zapachu truskawek.

Moje lody były robione bez maszyny, za to z wielkim zniecierpliwieniem wśród domowników, kiedy one w końcu się zamrożą. Efekt był pyszny i z wielką przyjemnością  delektowaliśmy się każdym ze smaków lodów. Moim faworytem były lody kiwi z bananem i truskawka z miętą.

Składniki:

 Lody kiwi + banan

  • 3 średnie kiwi (dojrzałe, obrać ze skóry)
  • 1 średni banan (dojrzały)
  • 100 ml słodkiej śmietany 30%
  • 2 - 3 łyżki cukru pudru lub trzcinowego
  • 1 łyżka alkoholu
  • 1 łyżka soku z cytryny     

Lody truskawka + mięta

  • 1/2 kg dojrzałych truskawek
  • 1/2 szklanki listków świeżej mięty
  • 3 - 4 łyżki cukru pudru lub trzcinowego
  • 100 ml słodkiej śmietany 30%
  • 1 łyżka alkoholu
  • 1 łyżka soku z cytryny

Lody truskawka + śmietana

  • 1/2 kg dojrzałych truskawek
  • 200 ml słodkiej śmietany 30%
  • 3 - 4 łyżki cukru pudru lub trzcinowego
  • 1 łyżka alkoholu
  • 1 łyżka soku z cytryny

Lody jabłko + pomarańcza

  • 2 duże jabłka (obrać ze skóry i drobno pokroić)
  • 3 średnie pomarańcze (wycisnąć sok)
  • 100 ml słodkiej śmietany 30%
  • 1 łyżka alkoholu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 - 4 łyżki cukru pudru lub trzcinowego

    Lody owocowe robione bez maszyny
(od lewej u góry) Kiwi z bananem, jabłko i pomarańcza, truskawka z miętą, truskawka ze śmietaną.

Przygotowanie domowych lodów owocowych:

  1. Każdy smak lodów oddzielnie rozdrobnić blenderem na gładką masę. Ilość cukru dostosować do swoich wymagań.
  2. Przelać każdy rodzaj do oddzielnych plastikowych pojemników, wstawić do zamrażarki i tak co 30 - 40 minut wyjmować i mieszać, rozdrabniając blenderem powstające kryształki lodu. Czynność powtarzać do momentu, aż nie będzie możliwa do wykonania.
  3. Przed podaniem zamrożone lody wyjąć na chwilę z zamrażarki by się lekko zluzowały, będą się lepiej nakładać.
  4. Jeśli mamy maszynę do lodów to punkt 2 pominąć i postąpić zgodnie z instrukcją obsługi maszyny.
  5. Można śmietanę zastąpić jogurtem greckim, wtedy lody będą mniej kaloryczne, a nadal bardzo smaczne.

    Zobacz również: lody bananowo-truskawkowe.

3 komentarze:

  1. Chętnie wypróbuję zestaw kiwi i banan :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Przy takim upale, jak dzisiaj to z chęcią bym spróbowała wszystkich tych lodów, bo temperatura naprawdę jest nie do wytrzymania, a to dopiero początek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Polecam, warto wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: