Translate

czwartek, 19 stycznia 2017

Piernik z powidłami

Piernik z powidłami był na moim świątecznym stole jednym z ciast, po które najczęściej wszyscy sięgali. Stwierdziliśmy nawet, że struktura i smak tego piernika przypomina smak dostępnych w sklepie pierniczków w czekoladzie z marmoladą. Smak piernika kojarzy się zazwyczaj ze świętami, ale ja czasami robię go też po nich, szczególnie w szare i chłodne dni.



Tak się składa, że w styczniu mija 2 lata, odkąd zaczęłam prowadzić blog i dzielić się z Wami moimi sprawdzonymi przepisami i ulubionymi smakami. Z tej okazji pragnę wszystkim Gościom wirtualnie mnie odwiedzającym serdecznie podziękować. Wszystkie Wasze komentarze i polubienia bardzo mnie motywują i utwierdzają w przekonaniu, że warto dzielić się swoją wiedzą i smakiem z innymi. Jest mi bardzo miło, że jesteście ze mną i chcecie korzystać z moich przepisów 😊.

Urodziny, to powinien być jakiś tort, a tu piernik, a to dlatego, że pierwszym przepisem na blogu był Piernik wyśmienity, więc dlaczego miałoby go zabraknąć w takim dniu. Piernik z powidłami jest bardzo aromatyczny, o umiarkowanej słodyczy, dodanie przyprawy korzennej sprawiło, że jest lżejszy w trawienia i po zjedzeniu nie jesteśmy ociężali.

Składniki:
(na foremkę o wymiarach 31 cm x 14 cm x 6 cm)
  • 150 g masła
  • 50 g cukru
  • 4 jajka
  • 100 g miodu
  • 20 g przyprawy do piernika bez mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • mielone nasionka z jednego ziarna kardamonu
  • 60 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 80 g mąki pszennej typ 450
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli
    polewa:
  • 1 czekolada z co najmniej 45 % kakao
  • 50 g masła
  • 2 łyżki mleka lub śmietanki 30%
    dodatkowo:
  • 500 g powideł ze śliwek węgierek

Przygotowanie:
  1. Masło i miód rozpuścić w rondelku, dodać przyprawę do piernika, kakao i kardamon, wymieszać i chwilę podgrzewać (nie gotować). Masę wystudzić.
  2. Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę, cukier ma być całkowicie rozpuszczony.
  3. Wymieszać ze sobą pozostałe sypkie składniki i dodać do masy jajecznej, delikatnie zmiksować lub wymieszać szpatułką, do połączenia się ze sobą składników.
  4. Dodać wystudzoną masę z masła i przypraw, dokładnie wymieszać.
  5. Masę przelać do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką i piec w piekarniku nagrzanym (góra-dół) do 170 stopni C około 40 - 45 minut. Pod koniec stan upieczenia sprawdzić drewnianym patyczkiem i jeśli jest suchy, piernik upieczony.
  6. Po wystudzeniu, jeśli powierzchnia piernika jest nieco nierówna, to nożem ją wyrównać i piernik przekroić w połowie jego wysokości.
  7. W rondelku podgrzać powidła i posmarować cienką ich warstwą jedną część piernika, przykryć drugą i również z góry posmarować cienko powidłami.
  8. Składniki polewy rozpuścić w misce ustawionej na garnku z gorącą wodą, po rozpuszczeniu się składników zdjąć miskę i mieszać do czasu powstania jednolitej polewy.
  9. Wystudzoną, ale jeszcze ciekłą polewą posmarować delikatnie wierzch z powidłami i boki piernika.
  10. Piernik pozostawić w chłodnym miejscu do zastygnięcia polewy. Taki piernik długo zachowuje swoją świeżość, a wręcz z upływem czasu staje się jeszcze smaczniejszy (jeśli nie zostanie zjedzony 😉).

    Zobacz również:
Piernik wyśmienity

5 komentarzy:

  1. Moje ulubione ciasto. Pachnące przyprawami. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi :) Dziękuję i również serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Taki piernik to ja mogę jeść codziennie. :-)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Powinno Cię również zainteresować: