Translate

środa, 5 kwietnia 2017

Babka mocno czekoladowa

Bardzo mocno czekoladowa babka, zadowoli wszystkie osoby będące miłośnikami czekoladowych wypieków. Puszysta i delikatnie wilgotna w środku, o głębokim czekoladowym kolorze. Z zewnątrz obsypana cukrem pudrem, ale wspaniale smakowałaby również polana lukrem lub czekoladą.


ciasto czekoladowe

Babka jest łatwa do przygotowania i można ją upiec w dowolnej formie, ale na pewno najlepiej wygląda po upieczeniu w formie do babki. Czas pieczenia może minimalnie się różnić w zależności, w jakiej formie będziemy piec babkę. Należy po prostu ją piec do tzw. suchego patyczka.
ciasto czekoladowe

Składniki:
(foremka na babkę o średnicy u góry 20 cm)
  • 200 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 40 - 50 g naturalnego kakao
  • 100 ml mleka
  • 200 ml jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
ciasto czekoladowe

Jak przygotować babkę czekoladową?

  1. Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem, dodać jajka i ucierać do czasu połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy.
  2. Wymieszać mleko z jogurtem.
  3. Przesiać mąkę z proszkiem i sodą, dodać kakao i dokładnie wymieszać.
  4. Do masy z masła i jajek dodawać partiami na przemian mleko z jogurtem i sypkie składniki, mieszać delikatnie łyżką, tylko do połączenia się składników.
  5. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej odrobiną mąki foremki. Piec w piekarniku nagrzanym (góra-dół) do 170 stopni C około 50 - 60 minut (do suchego patyczka). Po 50 minutach sprawdzić środek drewnianym patyczkiem, jeśli na patyczku nie ma przyklejonego surowego ciasta, babka jest upieczona.
  6. Babkę wyjąć z piekarnika i przed wyjęciem z formy odczekać około 10 minut, aby lekko wystygła.
  7. Wystudzoną babkę obsypać cukrem pudrem, polać lukrem lub czekoladą.
  8. Wspaniale smakuje podana z prawdziwą konfiturą wiśniową i bitą śmietaną.

11 komentarzy:

  1. Piękny mocny kolor czekoladowy, mniamm ❤

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie bardzo czekoladowe ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To miło, ja również bardzo je lubię :)

      Usuń
  3. Z przyjemnością bym zjadła takiej babeczki.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię czekoladowe babeczki. Świetny przepis. Skorzystam. :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Napiszę krótko..łał ale baba :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: