Chałwa ze słonecznika z daktylami

/ 24

Zdrowe i łatwe do przygotowania fit słodycze, tym razem w postaci chałwy ze słonecznika i pysznych daktyli. Sama chałwa słonecznikowa jest już bardzo smaczna, ale połączenie jej z delikatną masą z daktyli sprawia, że otrzymujemy wspaniały smakołyk, po prostu "niebo w gębie".


Słodycze ze słonecznika i daktyli
Smak chałwy słonecznikowej pamiętam z młodości, przywożono ją do Polski zza wschodniej granicy, była okropnie słodka i przyklejała się do zębów. Smak domowej chałwy jest odrobinę zbliżony, jednak nie jest tak bardzo słodka i jest mniej klejąca.

Wykonanie zdrowej chałwy jest banalnie proste, polecam ją szczególnie dzieciom i osobom, które preferują zdrowe odżywianie. Chałwa nie zawiera żadnych konserwantów, utrwalaczy i innych wspomagaczy smaku lub wyglądu, same naturalne składniki.

Chałwa ze słonecznika i daktyli jest tak dobra, że koniecznie róbcie ją z podwójnej porcji składników, gdyż te 10 kawałeczków przygotowane z pojedynczej znika od razu 😊
Zdrowe słodycze z daktyli i słonecznika

 Składniki:

(na około 10 sztuk o wymiarach 2 cm x 4 cm)
  • 150 g pestek słonecznika
  • 2 - 3 łyżki miodu
  • 150 g suszonych daktyli
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki naturalnego kakao
  • 2 łyżki wiórków kokosowych

Jak zrobić chałwę ze słonecznika?

  1. Daktyle pokroić, zalać ciepłą wodą i moczyć je przez około 10 minut.
  2. Pestki słonecznika podprażyć na suchej patelni, ciągle należy mieszać, aby nie przypalić, gdyż będą gorzkie. Po uprażeniu od razu wysypać z patelni do innego naczynia, aby wystygły, gdyż pozostawione na gorącej patelni będą cały czas się prażyć.
  3. Wystudzony słonecznik połączyć z miodem i rozdrobnić blenderem do postaci drobnego, lekko klejącego się mokrego pisku. Nie dopuścić, aby zbyt mocno zaczął wyciskać się z pestek olej. Masę przełożyć do małej foremki wyłożonej folią spożywczą lub do foremki z silikonu, wyrównać i docisnąć do dna, aby powstała zwarta bryła o wysokości około 3 cm. Masa jest gęsta i daje się dobrze formować, więc jeśli nawet nie mamy małej foremki, to można masę uformować na połowie powierzchni większej, gdyż chałwa się nie rozpływa.
  4. Blenderem rozdrobnić namoczone daktyle (bez wody) z dodatkiem kakao i oleju kokosowego, ma powstać jednolita masa. Masę daktylową wyłożyć na wierzch chałwy słonecznikowej, wyrównać, posypać wiórkami i docisnąć je łyżką, aby wiórki przykleiły się do masy z daktyli. Wiórki można również wcześniej wmieszać do masy z daktyli, ale według mnie posypane z wierzchu wyglądają ciekawiej. 
  5. Foremkę z chałwą wstawić na około 3 - 4 godziny do lodówki, aby masa zastygła. Po tym czasie wyjąć chałwę z foremki i pokroić na mniejsze kawałki.

    Zobacz również: batoniki z żurawiny i kokosa.

Komentarze

  1. Zjadłą bym kawałeczek z wielką ochotą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię bardzo podobną chałwę domową i mogę powiedzieć, że jest rewelacyjna. Twoja wygląda bajecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. ooo jak smacznie i do tego zdrowo!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm jakie smakowitości, takiej nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda obłędnie pysznie :). Świetny pomysł !

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszna, zdrowa i domowa słodycz :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Podoba mi się przepis na pewno go wyprubuję

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny pomysł, na pewno się skuszę na takie smakołyki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Chałwa domowej roboty to super pomysł :) I do tego połączenie z daktylami - to nie może być niedobre :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam :) U mnie na jednej porcji się nie skończyło, musiałam powtórzyć :)

      Usuń
  10. Choć nie przepadam za chałwą to spróbowałabym chociaż kawałeczek, bo wygląda świetnie! :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Za sklepową chałwą również nie przepadam, bo jest po prostu zbyt słodka. Ta jest mniej słodka, a w połączeniu z daktylami jest bardzo przyjemna do jedzenia.

      Usuń
  11. Super przepis! Muszę wypróbować taki smakołyk :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Smacznie wygląda :) Może zrobimy do herbatki :) A czy w swojej kuchni filtrujesz wodę używaną do gotowanie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie polecam ;) Do gotowanie nie używam wody filtrowanej, jedynie kawę i herbatę robię na wodzie źródlanej.

      Usuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *