Smaki Japonii - foto skrót z podróży, cz. 2

/ 11

Z podróży zapamiętujemy najczęściej piękne krajobrazy i zabytki, długo również pozostają w naszej pamięci smaki potraw, które jedliśmy. W artykule "Smaki Japonii - foto skrót z podróży, cz. 1", przedstawiłam dania z ryb i owoców morza, w tej części zaś, będzie trochę mięsa, z którym Japonia nie jest wcale kojarzona.


Ramen

Podróż mego Syna do Japonii i podzielenie się ze mną wrażeniami, sprawiła, że zaczęłam postrzegać ten kraj nieco inaczej. Do tej pory Kraj Kwitnącej Wiśni, jeśli chodzi o jedzenie, kojarzyłam raczej tylko z sushi.  Japończycy oprócz ryb uwielbiają również mięso, przecież najdroższa wołowina pochodzi z japońskich krów rasy Wagyu, a popularną potrawą z tej kuchni jest zupa ramen, przygotowywana na wywarze z kości i właśnie z dodatkiem mięsa. Zobaczcie mały wycinek tego, co można zjeść z mięsa, podróżując po Japonii.

Do tej pory Japonia była raczej krajem mało otwartym na wpływy innych kultur, jednak młode pokolenie zaczyna naśladować wiele zwyczajów z innych krajów, nie zapominając jednak o swojej kulturze i zabytkach. W okresie Bożego Narodzenia można nawet zobaczyć przystrojone drzewka i świąteczne dekoracje witryn sklepowych, a przecież jest to zwyczaj bliski kulturze chrześcijańskiej.

Japończycy organizują również imprezy tematyczne np. na wzór niemieckiego Octoberfest, na którym przebierają się w stroje ludowe tego kraju, śpiewają w ich języku piosenki, jedzą dania z kuchni niemieckiej. W Tokio jest replika amerykańskiej Statuy Wolności, która spogląda na port przyległy do parku i wieżę Tokio Tower wzorowaną paryską wieżą Eiffla.
Zobacz również: "Smaki Japonii - foto skrót z podróży, cz. 1"

Dania z mięsem

Prefektura Shizuoka – Gyudon: miska ryżu, smażona wołowina z cebulą w słodkawym sosie. Domowe jedzenie z kuchni japońskiej. Obiad w zajeździe na 5. stacji szlaku Subashiri na górę Fuji.



Kioto – Shoyu ramen: rosół z dodatkiem sosu sojowego, z jajkiem na miękko i dużą porcją boczku. Idealny posiłek po całym dniu zwiedzania Kioto.
Tokio – Tonkotsu ramen: zupa gotowana na wieprzowych kościach z dodatkiem warzyw, ma gęstą i dość tłustą konsystencję. Ramen podawany jest z mięsem. Restauracja Ichiran
Osaka – Tonkotsu ramen: zupa gotowana na wieprzowych kościach z dodatkiem warzyw, ma gęstą i dość tłustą konsystencję. Podawany jest z mięsem i makaronem. Ramen to powszechnie spożywana potrawa w Japonii. Restauracja Ichiran.



Fukuoka  – Tonkotsu ramen z mięsem, zieloną cebulką i makaronem. Dzielnica Hakata.



Kioto – stek z japońskiej wołowiny Wagyu. Restauracja Ume no Hana.

Tokio – Sukiyaki, czyli gotowanie przy stole, w tym wydaniu "jesz, ile chcesz przez 2 godziny" (dokładki bez limitu). Do garnka z gotującym się sosem, wkłada się na kilkanaście lub kilkadziesiąt sekund cienko pokrojone mięso wołowe, boczek i warzywa. Restauracja w dzielnicy Shinjuku.


Gotemba – Yakiniku: grillowane kawałki mięsa (żeberka i wątróbka). Obiad po wspinaczce na górę Fuji.
Kioto – grillowana przepiórka. Street food przy słynnej świątyni Fushimiinari z 1000 czerwonych bram.


Kioto – kurczak grillowany.

Kioto – Oden: mięso w kapuście, zimowa kuchnia japońska. Forma przypomina naszego gołąbka.

Kioto – makaron z boczkiem i sosem pomidorowym, japońska kuchnia włoska.

Shizuoka – Sauerkrau: niemieckie kiełbaski, kwaszona kapusta i niemieckie piwo. Wspomniany wcześniej Octoberfest.


Tokio – Omuraisu: omlet z ryżem, proste domowe jedzenie. Meido cafe, Akihabara



Kioto – Okonomiyaki: Placek grillowany z kapustą.

Kioto – pierożki z mąki ryżowej pokryte pastą miso. Restauracja Ume no Hana.



Kioto – pierożek z tofu. Restauracja Ume no Hana.




Kioto – sałatka z tofu. Restauracja Ume no Hana.




Zobaczcie jeszcze kilka zdjęć: Tokio Tower, widok japońskiej Statuy, piękny krajobraz Prefektura Sago i rzeka w Kioto.



Komentarze

  1. Syn zwiedził i przy okazji dobrze i smacznie zjadł. Kraj ma swoją charyzmę. Japończycy bardzo stronią od słońca, a kobiety dbają o swoją urodę i cerę bardzo.

    OdpowiedzUsuń
  2. Znowu pyszności i to takie mało znane u Ciebie :)
    Japonia bardzo mnie fascynuje - kraj, kultura, jedzenie. Chciałabym kiedyś się tam wybrać.

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, marzę o podróży do Japonii :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna ta podróż i przeapetyczne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow, nigdy nie byłam w Japonii i rzadko jadam jakiekolwiek dania japońskie, ale jestem zachwycona!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kuchnia ciekawa, choć do niektórych smaków trzeba się przekonać :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady