Translate

11 czerwca 2017

Smaki Japonii - foto skrót z podróży, cz. 1

W podróży, zanim zaczniemy zwiedzać zabytki danego kraju, idziemy coś zjeść i tu rozpoczyna się już poznawanie kultury i smaków. Jedzenie często jest ważniejszym łącznikiem w kulturze, niż znajomość języka, gdyż spożywając danie przygotowane przez gospodarza w danym kraju, okazujemy mu szacunek i tym samym zdobywamy jego zaufanie. Gotowanie i jedzenie zbliża ludzi na całym świecie.


Sushi nigiri

Od dawna przymierzałam się do przedstawienia Wam Japonii od strony kuchni. Kuchnia tego kraju do tej pory kojarzyła mi się z rolkami sushi, rybami i sake, ale na pewno nie z mięsem i whisky. Zmieniłam swoje postrzeganie tego kraju, po relacji z podróży do Japonii mego Syna i obejrzeniu zdjęć. Zapraszam na małą foto podróż jego smakiem. Podróż była bez przewodnika, a jedzenie w polecanych przez mieszkańców miejscach.

Japończycy słyną z pracowitości, czystości i punktualności, pomimo dużego skupienia ludzi w miastach, nawet w metrze jest cicho, gdyż każdy czyta lub drzemie w ciszy i spokoju, podążając do wybranego celu. Pozostawianie nieprzypiętego roweru, czy też portfela na stoliku w restauracji nie powinno nikogo dziwić, gdyż honor i uczciwość nie pozwala przywłaszczać cudzych rzeczy.

Ryby i owoce morza

Sushi nigiri
Osaka  sushi nigiri: (od lewej u góry) Unagi (węgorz), Maguro (tuńczyk), Chutoro (średnio tłusty tuńczyk), dwie odmiany Otoro (mięso z części brzusznej tuńczyka, najbardziej cenione w Japonii), Ebi (słodka krewetka), Shake (łosoś), Saba (makrela). Japończycy na co dzień najczęściej jedzą sushi nigiri, a nie znane nam sushi maki.

Sushi nigiri

Shizuoka   zestaw sushi „Młody mistrz sumo”: ogromne kawałki ryby, 2 razy dłuższe od kulki ryżowej, solidnej grubości i najwyższej jakości. Najlepsze sushi, jakie jadł do tej pory mój Syn, a jest jego wielkim smakoszem. Pasaż handlowy na dworcu, restauracja Uogashizushi.


Chirashi Don - ryż z plastrami surowej ryby i owocami morza

Shizuoka – Chirashi Don: miska ryżu z różnymi owocami morza, plastrami sashimi (surowa ryba cięta w odpowiedni sposób) oraz omletem. 

Tennen Maguro - kawałki świeżego tuńczyka, ryż, marynowane warzywa





Shizuoka – Tennen Maguro, dosłownie naturalny tuńczyk: miska ryżu z różnymi kawałkami świeżego tuńczyka, marynowane warzywa i zupa miso (na bazie pasty z soi). Restauracji na targu rybnym w Shimizu.

Targ rybny Shizuoka

Shizuoka  – targ rybny w Shimizu  z rybami i owocami morza.


Fukuoka - restauracja z akwariami i rybami, które są serwowane zaraz po złowieniu.

Fukuoka – restauracja z ogrodem japońskim w patio, a na środku akwaria z rybami, które są serwowane w restauracji od razu po złowieniu. Specjalnością są potrawy z Mentaiko (ikra z ryby Pollock = Mintaj przyprawiana czerwonym pieprzem w proszku). Restauracja Chikae, dzielnicy Hakata.
Mentaiko w tempurze


Fukuoka – Mentaiko w tempurze: ikra z ryby Pollock = Mintaj przyprawiona czerwonym pieprzem w proszku. Restauracja Chikae, dzielnicy Hakata.
Mentaiko z dorsza

Fukuoka – Mentaiko: kawior z dorsza doprawiony na subtelnie pikantnie. Restauracja Chikae, dzielnica Hakata.

Ośmiornica w cieście

Osaka – Takoyaki: kulki z ciasta wypełnione kawałkami ośmiornicy, typowo uliczne jedzenie.
Sashimi

Kioto  Sashimi (świeża ryba cięta w odpowiedni sposób) z tuńczyka. Restauracja Ume no Hana.
Danie z supermarketu, grillowana ryba, marynowane warzywa
Osaka – prosty i tani posiłek z supermarketu: ryż ze śliwką Umeboshi (to małe czerwone), grillowane ryby, marynowane warzywa, Tamagoyaki (omlet japoński).
Chawan Mushi - zupa na bazie sosu angielskiego z krewetkami

Kioto – Chawan Mushi: zupa na bazie custard (sos angielski) z krewetką, grzybami, ciastkiem ryżowym mochi, orzechami ginkgo. Restauracja Ume no Hana.
Pływające ryby obok restauracji

Taki widok pięknych ryb można zobaczyć, przechodząc obok restauracji w Tokio, pływają sobie w zbiorniku bez żadnej ochrony.

Jeśli zainteresowała Was taka podróż, zapraszam wkrótce po więcej, będzie mięso i desery. Tymczasem zobaczcie jeszcze fotki ze starą japońską architekturą z Osaki i Kioto.

Japońska architektura

Japońska architektura

8 komentarzy:

  1. Bardzo chciała bym zwiedzić Kioto. Jedzonko mają jedyne w swoim rodzaju.Czekam na desery 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne propozycje :) Czekam na mięsa i desery :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi, wkrótce będą dalsze części :)

      Usuń
  3. Bardzo interesująca relacja kulinarno-podróżnicza! Chcę więcej :) Zazdroszczę Synowi wizyty w Japonii, bo podróż w te rejony to moje marzenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Syn jest tak zafascynowany Japonią, że nawet nauczył się sam j. japońskiego, w stopniu umożliwiającym podstawową komunikację. Wspaniała podróż :)

      Usuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: