2020-11-19

Oświęcimska Książka Kucharska

Książka w kuchni
Ziemia oświęcimska ma bardzo ciekawą i sięgającą XII wieku historię. Wtedy to właśnie możemy na kartach lokalnych kronik i dokumentów Królestwa Polskiego przeczytać pierwsze wzmianki o miejscowości Oświęcimiu. Miasto to cechuje się wyjątkowym położeniem przy krzyżujących się szlakach handlowych biegnących przez Galicję i Małopolskę. Także późniejsze położenie Oświęcimia przy granicy dwóch cesarstw w trakcie zaborów wpływa na niezwykłą historię i tradycję Ziemi Oświęcimskiej. Nie można także pominąć tego, że Oświęcim to od zawsze mieszanka grup i klas społecznych, kultur i smaków. Te wszystkie czynniki wpłynęły na rozwój unikalnej w skali kraju Ziemi Oświęcimskiej, a zwłaszcza wpłynęło na lokalną tradycję, kulturę oraz (co w tym przypadku najważniejsze) jej smak. Od wieków Ziemia Oświęcimska cieszyła się wyjątkową i pyszną kuchnią. Niestety, jak w przypadku innych lokalnych tradycji, przez ostatnich dekad straciliśmy naszą lokalną kuchnię. W ostatnich latach istnieją jednak przedsięwzięcia przywracające lokalny smak Ziemi Oświęcimskiej, z czego należy się cieszyć. Przywołać tu można działania lokalnych władz z poszczególnych miejscowości i części powiatu lub też działalność oświęcimskich restauracji, które starają się odtworzyć nasz utracony lokalny smak.

Do grona jednostek, które przypominają o smakach kuchni Ziemi Oświęcimskiej dołączył wydawca bloga kulinarnego, który pochodzi właśnie z terenów Oświęcimia, czyli blog kulinarny ProstePesto, który przygotowuje projekt pod nazwą „Oświęcimska Książka Kucharska". W ramach wspomnianego projektu wydania Oświęcimskiej Książki Kucharskiej potrzebna jest jednak pomoc mieszkańców, którzy mają w pamięci stare przepisy swoich babć i mam z rodzinnych domów. Jeśli należysz więc do tego grona, to prześlij swoje ulubione przepisy kulinarne, które gotowały wam babcie i prababcie z terenów Ziemi Oświęcimskiej lub szerzej Zachodniej Małopolski. Przepisy takie należy wysłać poprzez specjalnie przygotowany do tego celu formularz znajdujący się na blogu kulinarnym ProstePesto. W formularzu tym należy podać tytuł przesyłanego przepisu, składniki potrzebne do przyrządzenia przepisu wraz z ilością oraz sposób przygotowania proponowanej potrawy. Wszystkie nadesłane przez użytkowników przepisy zostaną w kolejnym kroku sprawdzone w praktyce w kuchni i zostaną także sfotografowane. Następnie wybrane przepisy kulinarne zostaną opublikowane w Oświęcimskiej Książce Kucharskiej. Zachęcamy więc wszystkich, którzy mają wiedzę o smakach i potrawach z Ziemi Oświęcimskiej do dzielenia się przepisami, aby przywrócić od zapomnienia oświęcimskie lokalne smaki z naszych rodzinnych domów.

Oświęcimska Książka Kucharska będzie następnie udostępniona za darmo w wersji elektronicznej także na urządzenia mobilne natychmiast po jej wydaniu. Wersji drukowana przekazywana będzie mieszkańcom i wszystkim zainteresowanym nieodpłatnie podczas lokalnych wydarzeń kulturalnych. Więcej o projekcie przeczytać można na stronach bloga kulinarnego ProstePesto w odpowiedniej zakładce o Oświęcimskiej Książce Kucharskiej, gdzie też będą publikowane wybrane i opracowane przepisy, które w niej zagoszczą.

*artykuł zewnętrzny

1 komentarz:

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron niezwiązanych z moim blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

Drukuj

strzałka do góry