Paprykarz z makreli
Przepis na najlepszy paprykarz z makreli, który można zrobić w domu. Domowy paprykarz to zdrowa przekąska na śniadanie lub kolację, a gdy jest jeszcze ciepły, to pyszny i sycący obiad dla całej rodziny. Paprykarz jest to smak minionych czasów w nieco lżejszej odsłonie.
  W dawno minionych czasach, znany wszystkim paprykarz szczeciński jadło się
  bardzo często. Wtedy bardzo smakował, gdyż nie było dużego wyboru. Pamiętam,
  że po otwarciu puszki z paprykarzem jej zawartość wszystko okropnie brudziła, gdyż paprykarz był z
  dużą ilością oleju. Obecnie paprykarz szczeciński również można kupić, ale
  jakoś do tej pory nie wypróbowałam. Paprykarz w puszce
  był robiony z mielonych ryb, ryżu, koncentratu pomidorowego, cebuli, przypraw
  i dużej ilości oleju.
  Chcąc przypomnieć tamten smak, zrobiłam paprykarz z makreli, ale nieco w
  lżejszej wersji. Według mnie smak udało mi się odtworzyć, tylko z mniejszą
  ilością tłuszczu. Wykorzystałam niezbyt tłustą wędzoną makrelę i dałam
  zdecydowanie mniej oleju. Olej był użyty tylko do smażenia, a wilgoci nadał
  przecier pomidorowy. Domowy paprykarz można zrobić również ze świeżych, wcześniej
  usmażonych ryb. Smak paprykarza zależy od tego ile i jakich ryb się doda, a
  także od ilości dodanego ryżu. Ugotowanego ryżu nie powinno być więcej niż
  ryby i warzyw. Ryż dodawać stopniowo, wtedy łatwiej można ocenić, ile go
  jeszcze potrzeba.
Przepis na paprykarz z makreli
Składniki na paprykarz z makreli:
- 200 g ryżu jaśminowego
 - 700 - 800 g wędzonej makreli
 - 3 cebule
 - 3 marchewki
 - 1 papryka
 - 6 łyżek oleju rzepakowego
 - 5 łyżek koncentratu pomidorowego
 - 100 ml przecieru pomidorowego lub bulionu warzywnego
 - 3 łyżki papryki słodkiej
 - 1 łyżeczka papryki ostrej
 - 1 łyżeczka suszonego czosnku
 - 1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego
 - sól do smaku
 
Jak zrobić paprykarz z makreli?
- Ryż ugotować w 2 szklankach (500 ml) lekko osolonej wody. Ryż gotować około 20 minut.
 - Paprykę piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 20 minut.
 - Gorącą paprykę włożyć do szczelnie zamykanego naczynia lub woreczka foliowego na około 30 minut, po czym obrać ze skórki i drobno pokroić.
 - Makrelę starannie oczyścić z ości i drobno posiekać. Można również zmielić w maszynce.
 - Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
 - Cebulę obrać, pokroić w bardzo drobną kostkę i podsmażyć na oleju.
 - Do cebuli dodać marchew, chwilę podsmażyć, wlać przecier lub bulion i dusić pod przykryciem do miękkości marchewki. W międzyczasie dodać koncentrat, paprykę słodką i ostrą oraz czosnek. Jeśli w czasie smażenia będzie zbyt mało tłuszczu to, można zwiększyć o kilka łyżek ilość oleju.
 - Gdy marchewka będzie miękka dodać makrelę, a następnie ryż i wszystko dokładnie wymieszać.
 - Na koniec doprawić do smaku solą.
 - 
      Paprykarz świetnie smakuje na ciepło, jak i po schłodzeniu.
 





Bardzo ciekawy przepis na paprykarz ;)
OdpowiedzUsuńNie wiedzieć czemu, paprykarz kojarzy się większości z nas z czymś obciachowym. Być może dlatego, że to, co zalega na sklepowych półkach ma z prawdziwym paprykarzem niewiele wspólnego. A przecież nie wiele trzeba, aby przygotować go w domu z dobrych i świeżych składników. Zapisujemy ��
OdpowiedzUsuńZwiązane jest to chyba z minionymi czasami, gdy puszka paprykarzu musiała być w zapasach na wszelki wypadek :D
UsuńDomowy paprykarz jest lekki i przyjemnie się go zjada :)