2020-11-05

Paprykarz z makreli

Przepis na najlepszy paprykarz z makreli, jaki można zrobić w domu. Zdrowa przekąska na śniadanie lub kolację, a gdy jest jeszcze ciepły, to pyszny i sycący obiad dla całej rodziny. Smak minionych czasów w nieco lżejszej odsłonie.

Paprykarz szczeciński
W dawno minionych czasach znany wszystkim paprykarz szczeciński jadło się bardzo często. Wtedy bardzo smakował, gdyż nie było dużego wyboru. Pamiętam, że po otwarciu puszki zawartość wszystko okropnie brudziła, bo paprykarz był z dużą ilością oleju. Obecnie paprykarz szczeciński również można kupić, ale jakoś do tej pory nie skusiłam się na jego wypróbowanie. Paprykarz w puszce był robiony z mielonych ryb, ryżu, koncentratu pomidorowego, cebuli, przypraw i dużej ilości oleju.

Chcąc przypomnieć tamten smak, zrobiłam paprykarz z makreli, ale nieco w lżejszej wersji. Według mnie smak udało mi się odtworzyć, tylko z mniejszą ilością tłuszczu. Wykorzystałam niezbyt tłustą wędzoną makrelę i dałam zdecydowanie mniej oleju. Olej był użyty tylko do smażenia, a wilgoci nadał przecier pomidorowy. Paprykarz można zrobić również ze świeżych, wcześniej usmażonych ryb. Jego smak właśnie zależy od tego, ile i jakich ryb się doda, a także od ilości dodanego ryżu. Ugotowanego ryżu nie powinno być więcej, niż ryby i warzyw. Ryż dodawać stopniowo, wtedy łatwiej można ocenić, ile go jeszcze potrzeba.
Paprykarz z wędzonej ryby i marchewki

Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: 60 minut

Składniki na paprykarz z makreli:

  • 200 g ryżu jaśminowego
  • 700 - 800 g wędzonej makreli
  • 3 cebule
  • 3 marchewki
  • 1 papryka
  • 6 łyżek oleju rzepakowego
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 100 ml przecieru pomidorowego lub bulionu warzywnego
  • 3 łyżki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego
  • sól do smaku

Jak zrobić paprykarz z makreli?

  1. Ryż ugotować w 2 szklankach (500 ml) lekko osolonej wody.
  2. Paprykę piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 20 minut. Następnie włożyć do szczelnie zamykanego naczynia lub woreczka foliowego na około 30 minut. Po czym obrać ze skórki i drobno pokroić. 
  3. Makrelę starannie oczyścić z ości i drobno posiekać. Można również zmielić w maszynce.
  4. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  5. Cebulę obrać, pokroić w bardzo drobną kostkę i podsmażyć na oleju.
  6. Do cebuli dodać marchew, chwilę podsmażyć, wlać przecier lub bulion i dusić pod przykryciem do miękkości marchewki. W międzyczasie dodać koncentrat, paprykę słodką i ostrą oraz czosnek. Jeśli w czasie smażenia będzie zbyt mało tłuszczu to, można zwiększyć o kilka łyżek ilość oleju.
  7. Gdy marchewka będzie miękka dodać makrelę, a następnie ryż i wszystko dokładnie wymieszać.
  8. Na koniec doprawić do smaku solą.
  9. Paprykarz świetnie smakuje na ciepło, jak i po schłodzeniu.

    Zobacz również: pasta z wędzonej makreli.

1 komentarz:

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron niezwiązanych z moim blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

Drukuj

strzałka do góry