2020-11-16

Szybka zupa pomidorowa

Szybka zupa pomidorowa jest jedną z ulubionych moich zup. Do jej przygotowania zazwyczaj używam dobrego przecieru pomidorowego lub pomidorów z puszki i tylko latem robię ją z dojrzałych świeżych pomidorów. U mnie uwielbiana jest przez wszystkich, bez względu na to czy jest podana z makaronem, czy też z ryżem.

Zupa z pomidorów
Większość z Was zupę pomidorową podaje zgodnie z zasadą, że w niedzielę rosół to w poniedziałek pomidorowa ugotowana na rosole. U mnie niestety wspomniana zasada nie jest stosowana i nie zawsze pomidorowa jest na rosole, ale zawsze dobrze smakuje.

Zupa pomidorowa będzie pyszna, jeśli zrobimy ją z dobrej jakości przecieru pomidorowego, najlepiej z włoskiej passaty pomidorowej i dojrzałych pomidorów pelati z puszki. Nieoczywistym dodatkiem w mojej zupie jest imbir, który nadał przyjemnego świeżego i lekko ostrego smaku. Zupę pomidorową z tego przepisu bardzo szybko się robi i świetnie smakuje.
Zupa pomidorowa z makaronem
Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 30 minut

Przepis na szybką zupę pomidorową, składniki:

  • 400 g krojonych pomidorów z puszki
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1,5 l bulionu warzywnego, rosołu lub wody
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka suszonej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 - 3 łyżki oliwy
  • pieprz i sól do smaku

Dodatkowo do podania:

  • świeża bazylia lub natka pietruszki
  • śmietana
  • 200 g drobnego makaronu

Jak zrobić szybką zupę pomidorową?

  1. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oliwie.
  2. W 3 l garnku zagotować bulion, dodać podsmażoną cebulę i gotować około 5 minut.
  3. Następnie wrzucić pomidory z puszki, passatę pomidorową, koncentrat, cukier i przyprawy.
  4. Gotować na małej mocy palnika około 15 minut, aby cebula się rozpadła, a koncentrat delikatnie zagęścił płyn.
  5. Doprawić do smaku pieprzem i solą.
  6. Jeśli zupa pomidorowa ma być zjedzona od razu, to makaron można dodać do zupy pod koniec i gotować według wskazówek na opakowaniu. W innym przypadku makaron ugotować oddzielnie i zalewać go gorącą zupą już w talerzu. 
  7. Podawać ze śmietaną, listkami świeżej bazylii lub natką pietruszki.

    Zobacz również: krem pomidorowy z bazylią i ryżem.

3 komentarze:

  1. Również lubię zupe pomidorową. W moim domu rodzinnym zupa najczęściej była z ryżem, sama jednak jestem większa fanką zup z makaronem oraz najczęściej gotuję zupę włsnie z makaronem.

    Takiego przepisu jeszcze nie widziałam. Zupę najczęściej przygotowywałam na rosole, taki przepis najlepiej znam. Postaram się jednak na dniach ugotować zupke w nowej wersji :)

    Szczególnie, że zaczełam ćwiczyć i przez to mam mniej czasu na gotowanie ( na tygodniu wybieram zwykle prostsze przepisy).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie również częściej jest z makaronem :) Na rosole to taka bardziej treściwa, ale ta szybka również dobrze smakuje. Na bulionie warzywnym lub wodzie zdecydowanie ma mniej kalorii.

      Usuń
  2. zupa pomidorowa to jest to!!!

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron niezwiązanych z moim blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

Drukuj

strzałka do góry