Paprykarz z makreli

Przepis na najlepszy paprykarz z makreli, który można zrobić w domu. Domowy paprykarz to zdrowa przekąska na śniadanie lub kolację, a gdy jest jeszcze ciepły, to pyszny i sycący obiad dla całej rodziny. Paprykarz jest to smak minionych czasów w nieco lżejszej odsłonie.

Domowy paprykarz szczeciński
W dawno minionych czasach, znany wszystkim paprykarz szczeciński jadło się bardzo często. Wtedy bardzo smakował, gdyż nie było dużego wyboru. Pamiętam, że po otwarciu puszki z paprykarzem jej zawartość wszystko okropnie brudziła, gdyż paprykarz był z dużą ilością oleju. Obecnie paprykarz szczeciński również można kupić, ale jakoś do tej pory nie wypróbowałam. Paprykarz w puszce był robiony z mielonych ryb, ryżu, koncentratu pomidorowego, cebuli, przypraw i dużej ilości oleju.

Chcąc przypomnieć tamten smak, zrobiłam paprykarz z makreli, ale nieco w lżejszej wersji. Według mnie smak udało mi się odtworzyć, tylko z mniejszą ilością tłuszczu. Wykorzystałam niezbyt tłustą wędzoną makrelę i dałam zdecydowanie mniej oleju. Olej był użyty tylko do smażenia, a wilgoci nadał przecier pomidorowy. Domowy paprykarz można zrobić również ze świeżych, wcześniej usmażonych ryb. Smak paprykarza zależy od tego ile i jakich ryb się doda, a także od ilości dodanego ryżu. Ugotowanego ryżu nie powinno być więcej niż ryby i warzyw. Ryż dodawać stopniowo, wtedy łatwiej można ocenić, ile go jeszcze potrzeba.
Paprykarz z wędzonej ryby i marchewki
Liczba porcji: 8 porcji
Czas przygotowania: 60 minut
Czas gotowania: 20 minut
Wartość kaloryczna: 100 g = 137 kcal
Kategoria: obiad, przystawka
Dieta: wegetariańska

Przepis na paprykarz z makreli

Składniki na paprykarz z makreli:

  • 200 g ryżu jaśminowego
  • 700 - 800 g wędzonej makreli
  • 3 cebule
  • 3 marchewki
  • 1 papryka
  • 6 łyżek oleju rzepakowego
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 100 ml przecieru pomidorowego lub bulionu warzywnego
  • 3 łyżki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego
  • sól do smaku

Jak zrobić paprykarz z makreli?

  1. Ryż ugotować w 2 szklankach (500 ml) lekko osolonej wody. Ryż gotować około 20 minut.
  2. Paprykę piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 20 minut.
  3. Gorącą paprykę włożyć do szczelnie zamykanego naczynia lub woreczka foliowego na około 30 minut, po czym obrać ze skórki i drobno pokroić. 
  4. Makrelę starannie oczyścić z ości i drobno posiekać. Można również zmielić w maszynce.
  5. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  6. Cebulę obrać, pokroić w bardzo drobną kostkę i podsmażyć na oleju.
  7. Do cebuli dodać marchew, chwilę podsmażyć, wlać przecier lub bulion i dusić pod przykryciem do miękkości marchewki. W międzyczasie dodać koncentrat, paprykę słodką i ostrą oraz czosnek. Jeśli w czasie smażenia będzie zbyt mało tłuszczu to, można zwiększyć o kilka łyżek ilość oleju.
  8. Gdy marchewka będzie miękka dodać makrelę, a następnie ryż i wszystko dokładnie wymieszać.
  9. Na koniec doprawić do smaku solą.
  10. Paprykarz świetnie smakuje na ciepło, jak i po schłodzeniu.
Zobacz również: pasta z wędzonej makreli.

Komentarze

  1. Bardzo ciekawy przepis na paprykarz ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wiedzieć czemu, paprykarz kojarzy się większości z nas z czymś obciachowym. Być może dlatego, że to, co zalega na sklepowych półkach ma z prawdziwym paprykarzem niewiele wspólnego. A przecież nie wiele trzeba, aby przygotować go w domu z dobrych i świeżych składników. Zapisujemy ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Związane jest to chyba z minionymi czasami, gdy puszka paprykarzu musiała być w zapasach na wszelki wypadek :D
      Domowy paprykarz jest lekki i przyjemnie się go zjada :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku. Polecam również placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady