Paprykarz z makreli
Przepis na najlepszy paprykarz z makreli, który można zrobić w domu. Domowy paprykarz to zdrowa przekąska na śniadanie lub kolację, a gdy jest jeszcze ciepły, to pyszny i sycący obiad dla całej rodziny. Paprykarz jest to smak minionych czasów w nieco lżejszej odsłonie.
W dawno minionych czasach, znany wszystkim paprykarz szczeciński jadło się
bardzo często. Wtedy bardzo smakował, gdyż nie było dużego wyboru. Pamiętam,
że po otwarciu puszki z paprykarzem jej zawartość wszystko okropnie brudziła, gdyż paprykarz był z
dużą ilością oleju. Obecnie paprykarz szczeciński również można kupić, ale
jakoś do tej pory nie wypróbowałam. Paprykarz w puszce
był robiony z mielonych ryb, ryżu, koncentratu pomidorowego, cebuli, przypraw
i dużej ilości oleju.
Chcąc przypomnieć tamten smak, zrobiłam paprykarz z makreli, ale nieco w
lżejszej wersji. Według mnie smak udało mi się odtworzyć, tylko z mniejszą
ilością tłuszczu. Wykorzystałam niezbyt tłustą wędzoną makrelę i dałam
zdecydowanie mniej oleju. Olej był użyty tylko do smażenia, a wilgoci nadał
przecier pomidorowy. Domowy paprykarz można zrobić również ze świeżych, wcześniej
usmażonych ryb. Smak paprykarza zależy od tego ile i jakich ryb się doda, a
także od ilości dodanego ryżu. Ugotowanego ryżu nie powinno być więcej niż
ryby i warzyw. Ryż dodawać stopniowo, wtedy łatwiej można ocenić, ile go
jeszcze potrzeba.
Przepis na paprykarz z makreli
Składniki na paprykarz z makreli:
- 200 g ryżu jaśminowego
- 700 - 800 g wędzonej makreli
- 3 cebule
- 3 marchewki
- 1 papryka
- 6 łyżek oleju rzepakowego
- 5 łyżek koncentratu pomidorowego
- 100 ml przecieru pomidorowego lub bulionu warzywnego
- 3 łyżki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego
- sól do smaku
Jak zrobić paprykarz z makreli?
- Ryż ugotować w 2 szklankach (500 ml) lekko osolonej wody. Ryż gotować około 20 minut.
- Paprykę piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 20 minut.
- Gorącą paprykę włożyć do szczelnie zamykanego naczynia lub woreczka foliowego na około 30 minut, po czym obrać ze skórki i drobno pokroić.
- Makrelę starannie oczyścić z ości i drobno posiekać. Można również zmielić w maszynce.
- Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Cebulę obrać, pokroić w bardzo drobną kostkę i podsmażyć na oleju.
- Do cebuli dodać marchew, chwilę podsmażyć, wlać przecier lub bulion i dusić pod przykryciem do miękkości marchewki. W międzyczasie dodać koncentrat, paprykę słodką i ostrą oraz czosnek. Jeśli w czasie smażenia będzie zbyt mało tłuszczu to, można zwiększyć o kilka łyżek ilość oleju.
- Gdy marchewka będzie miękka dodać makrelę, a następnie ryż i wszystko dokładnie wymieszać.
- Na koniec doprawić do smaku solą.
-
Paprykarz świetnie smakuje na ciepło, jak i po schłodzeniu.
Bardzo ciekawy przepis na paprykarz ;)
OdpowiedzUsuńNie wiedzieć czemu, paprykarz kojarzy się większości z nas z czymś obciachowym. Być może dlatego, że to, co zalega na sklepowych półkach ma z prawdziwym paprykarzem niewiele wspólnego. A przecież nie wiele trzeba, aby przygotować go w domu z dobrych i świeżych składników. Zapisujemy ��
OdpowiedzUsuńZwiązane jest to chyba z minionymi czasami, gdy puszka paprykarzu musiała być w zapasach na wszelki wypadek :D
UsuńDomowy paprykarz jest lekki i przyjemnie się go zjada :)